Rettsstriden om utbyggingen av den nye hovedveien mellom Os og Bergen fortsetter. Tidligere denne måneden tapte Veidekke saken i Bergen tingrett, men saken ankes nå til lagmannsretten.

I mai 2015 vant Veidekke Entreprenør kontrakten på 2,3 milliarder kroner for bygging av veistrekningen E39 Svegatjørn-Rådal utenfor Bergen. Det var da Norges største veikontrakt.

Den 4. februar møttes Veidekke og Statens vegvesen i Bergen tingrett. Entreprenøren hadde stevnet staten ved Samferdselsdepartementet fordi Veidekke mener Statens vegvesens tidsfrister på ferdigstillelse av vei- og tunnelprosjektet bryter norske lover og regler. Statens vegvesen avviste at det bryter byggherreforskriften og truet tvert imot med å kreve dagbøter på opptil 230 millioner kroner dersom Veidekke ikke klarer å holde fremdriftsplanen.

Tingretten konkluderer med at brudd på byggherreforskriften ikke hadde noen konsekvenser for forholdet mellom partene.

- Naturlig at vi anker saken

– Vi har mottatt dommen og er selvfølgelig skuffet over resultatet. Samtidig visste vi på forhånd at dette var en prinsipiell sak som ikke ville få sin endelige avgjørelse i tingretten, sier konserndirektør Øivind Larsen i Veidekke Anlegg i en pressemelding.

Han sier at hvis dommen blir stående innebærer det at det ikke har noen konsekvenser om Statens vegvesen, altså Norges største byggherre, bryter en av de sentrale bestemmelsene i bygg­herre­forskriften som skal ivareta helse og sikkerhet på arbeidsplassene.

Veidekke fremholder i en melding torsdag kveld at representanter for Arbeidstilsynet bekreftet i rettssaken at Arbeidstilsynet ikke har kompetanse eller kapasitet til å følge opp denne type regelbrudd.

– I Veidekke har vi hele tiden sett dette som en viktig sak, og har fått støtte fra både våre organisasjoner (Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg og Byggenæringens Landsforening) og fra arbeidstagerorganisasjonene Felles­forbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund i vårt syn. Når vi har tatt denne kampen, er det naturlig at vi anker saken for å få en endelig og prinsipiell avklaring, skriver Larsen i meldingen.

Staten avviser Veidekkes anklager

– Vi er uenig i motpartens anklager om at vi bryter byggherreforskriftene, sa Kjartan Hove, prosjektdirektør i vest i Statens vegvesen, i forbindelse med rettssaken tidligere denne måneden.

Han fremholdt at Veidekke aksepterte byggetiden Statens vegvesen hadde fastsatt da de la inn tilbudet.

– De ga da ingen kommentarer til sluttdatoen. Som entreprenør tar man også stilling til angitt sluttdato når det gis tilbud. Veidekke tok ingen forbehold til den fastsatte datoen, sa Hove.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.