Tidligere sjef for renovasjonsselskapet Veireno, Jonny Enger, er dømt til 15 måneder i fengsel for en lang rekke brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. Bruddene skjedde i forbindelse med to kontrakter om søppeltømming i Vestfold og Oslo. Kontrakten i Oslo endte med en skandale der søppel hopet seg opp og Oslo kommune til slutt overtok søppeltømmingen. Selskapet gikk konkurs.

Enger har innrømmet bruddene på arbeidsmiljøloven, men er svært uenig i dommen.

– Han oppfatter det som absurd. Det er riktig at han brøt reglene, men han gjorde det for å tømme søppel og unngå rotter og epidemier, sier advokaten hans Christian Lundin, som sier hans klient ble utsatt for massivt press fra Oslo kommune, og at kommunen visste at arbeidsmiljøloven ble brutt.

Han varsler at dommen vil bli anket.

«Utsatt for fare»

Dommen er ikke nådig mot Enger, og legger vekt på at det er snakk om svært mange og grove overtredelser av loven, i en bransje som er utsatt for ulykker.

– Enger har med dette over en lang periode utsatt ansatte og tredjemenn for stor fare, heter det i dommen fra Follo tingrett.

Ifølge advokaten oppfatter Enger at han gjorde det han måtte i en vanskelig situasjon. Hans klient mener seg både uheldig på en rekke punkter og offer for manglende samarbeidsvilje.

– Avfallsdeponiet ville ikke ta imot bilene hans, han fikk overlevert 8000 nøkler rett før oppstart av dem som drev tjenesten før og det var ansatte som jobbet sakte for å utløse overtidsbetaling. Han kjøpte dessuten biogassbiler, som pålagt i kontrakten, men disse knakk sammen én etter én. Dataanlegget han var pålagt å bruke av Oslo kommune, som skulle vise hvor søppelkassene sto, fungerte ikke, sier Lundin.

Voldsomt trykk

Problemene hopet seg opp, og det samme gjorde søppelet. Enger mener kommunen visste han måtte bryte arbeidsmiljøloven for å få bukt med problemene.

– Renovasjonsetaten visste arbeidsmiljøloven ble brutt, men det var et voldsomt trykk for å få tømt søppel, sier Lundin.

Han mener Engers valgmuligheter var begrenset og at kommunen ville gått rettens vei for å tvinge ham hvis han hadde sagt han ikke kunne rydde opp fordi det ville innebåret lovbrudd.

– Kunne han ikke ansatt flere?

– Han prøvde det, og han ansatte 30 prosent flere enn de 100 han hadde beregnet ville trengs, fordi han visste det ville bli utfordringer i starten, sier Lundin, som sier Enger også ansatte 16 nye og leide inn folk fra sine andre selskaper i et forsøk på å løse situasjonen.

Lang tid

Retten påpeker imidlertid at lovbruddene gjelder to prosjekter, der det første ble startet høsten 2015 og det andre året etter. De samme problemene preget begge kontraktene.

– Burde han ha lært i mellomtiden?

– Han lærte av det, og derfor overbemannet han. Du kan jo si han burde kjøpt inn 15 flere biler, sier Lundin.

Han sier Enger ikke kunne vite om alle problemene han ville bli rammet av, og at det var summen av dette som utløste behovet for overtid.

– Det er også et paradoks for Enger at det er avdekket at Oslo kommune selv har brutt arbeidsmiljøloven flere hundre ganger siden den overtok ansvaret for søppeltømmingen i februar 2017 uten at det har fått noen strafferettslige konsekvenser for noen i Oslo kommune, sier Lundin, som sier hans klient oppfatter at han blir fengslet for å ha forsøkt å løse et samfunnskritisk problem.

Ikke trodd

Lundin sier Enger mener han har gjort så godt han kan. Men det har ikke retten festet tillit til. Ifølge dommen brøt Enger loven med overlegg. Enger tapte ifølge Lundin store penger da selskapet gikk konkurs, og mener overtidsbetaling ikke var lønnsomt. Retten mente imidlertid at han motivert av profitt og at det ikke er viktig for straffen om det lyktes eller ikke.

– Enger er ikke enig i dette. Dette er tidenes desidert strengeste straff for brudd på arbeidsmiljøloven, når det ikke skjer en ulykke og du ikke tjene er penger på det, sier Lundin. ​Byrådet i Oslo er blitt forelagt Lundins uttalelser.

– Vi har ingen kommentarer til dette nå, skriver kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i en epost. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her hopper de i Trollveggen
Ulovligheter bør skje om natten. Også denne. Vi har kløvet opp baksiden av Trollveggen i mørket, og har ved toppen sett solen gnistre i horisonten, bade det ellers dystre fjellmassivet i gyllengult lys. Klokken er fem på morgenen.
02:18
Publisert: