– Vi leverte vårt svar til Konkurransetilsynet på mandag. Vi har svart i detalj på Konkurransetilsynets foreløpige vurderinger, som vi er uenige i. Vi opplever tøff konkurranse i markedet, og det har vært situasjonen i hele perioden tilsynet har vurdert, skriver pressesjef Glenn Støldal i Verisure i en epost til DN.

I midten av juni sendte Konkurransetilsynet et varsel om gebyrer på 784 og 424 millioner kroner til henholdsvis Verisure og Sector Alarm. Ifølge tilsynet har selskapene samarbeidet om ikke å selge boligalarmer til hverandres kunder i perioden 2011 til 2017, samt delt norske kunder mellom seg.

– Vi har omfattende dokumentasjon og beviser i saken, og vår foreløpige vurdering er at det har vært svært tett kontakt mellom selskapene gjennom flere år, sa konkurransedirektør Lars Sørgard til DN.

Noen dager senere vedtok Sector Alarm gebyret. De nektet imidlertid for at det hadde vært et samarbeid.

– Etter å ha gjennomgått tilsynets varsel, ser vi at noe av kontakten kan forstås på en uheldig måte, skrev selskapet.

«Tøff konkurranse»

Verisure godtok imidlertid ikke det varslede gigantgebyret. Fristen for å svare på tilsynets vurderinger har nå gått ut, og Verisure er fortsatt bestemte på at de ikke har gjort noe galt.

Glenn Ø. Støldal, presseansvarlig i Verisure
Glenn Ø. Støldal, presseansvarlig i Verisure (Foto: Verisure)

– Hva tenker dere om at Sector Alarm har valgt å vedta boten, mens dere ikke har gjort det?

– Vi kjenner ikke til hvilke vurderinger Sector Alarm har gjort for å komme frem til sin beslutning. Vi noterer oss at Sector Alarm understreker at det ikke har vært noe ulovlig samarbeid mellom selskapene. Vi har vært, og er fortsatt, av samme oppfatning. Konkurransen i det norske markedet har vært tøff i hele perioden tilsynet har vurdert, og vi er fortsatt uenige i Konkurransetilsynets foreløpige vurderinger, skriver Støldal.

«Jobber så raskt vi kan»

Verisure og Sector Alarm er de største boligalarmaktørene i Norge. Den varslede boten er den nest største boten Konkurransetilsynet har gitt noensinne, bare fire millioner under den historiske boten Telenor fikk i 2018 for brudd på konkurransereglene. Verisure leverte i 2018 et resultat før skatt på 388 millioner kroner.

– Vi har redegjort for våre foreløpige vurderinger da varslet om gebyret ble sendt ut. Nå vil vi gå gjennom deres merknader grundig før vi lander på en endelig beslutning, sier Rebekka Søvik, seniorrådgiver i Konkurransetilsynet, til DN.

– Når vil en endelig avgjørelse foreligge?

– Vi jobber så raskt vi kan. Først må vi få gjøre en grundig vurderingen av de merknadene som er gitt fra Verisure.

Da gebyret ble varslet skrev Konkurransetilsynet i en pressemeldingen at saken har stor betydning for de to selskapenes boligalarmkunder i Norge, siden de kan ha betalt for mye for sin boligalarm.

– Markedsdeling er en svært alvorlig form for konkurransekriminalitet, og gebyrene som nå er varslet underbygger dette, sa Lars Sørgard. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.