EMK Eiendoms planer om å bygge ni nye boliger på en nærmere fire måls stor tomt innerst i en stikkvei har pådratt seg vrede fra naboene. Nærmeste nabo er prinsesse Märtha Louises bestevenninne, Marianne Ulrichsen, og hennes forvalterektemann Didrik Vigsnæs. Ekteparet mener de kan nekte boligkjøperne veirett.

Vil hindre «god tro»

EMK Eiendom fikk i april igangsettingstillatelse til å bygge tre eneboliger og tre to-mannsboliger, og har startet markedsføringen av dem. Planen er å få ni familier til å bla opp totalt 87 millioner kroner for å sikre seg boliger med skjermet beliggenhet i en av Oslos mest attraktive områder. Byggestart er planlagt i tredje eller fjerde kvartal i år. I prospektet står det at alle boligene vil få adkomstvei frem til et underjordisk parkeringsanlegg på tomten.

Men det er altså ikke Ulrichsen og Vignæs enig i. Ekteparet mener en avtale fra 1970 om veiretten kun gjelder ett nytt hus i tillegg til den staselige, eldre villaen som allerede står på nabotomten. De vil ikke ha en rekke nye naboer over sin tomt. (artikkelen fortsetter under bildet)

BRÅK. EMK Eiendom vil bygge tre eneboliger og tre tomannsboliger på tomten nedenfor det brune huset. Marianne Ulrichsen og ektemannen Didrik Vignæs bor i huset i øverste venstre hjørne. Veien det strides om ligger i bakkant av husene.
BRÅK. EMK Eiendom vil bygge tre eneboliger og tre tomannsboliger på tomten nedenfor det brune huset. Marianne Ulrichsen og ektemannen Didrik Vignæs bor i huset i øverste venstre hjørne. Veien det strides om ligger i bakkant av husene. (Foto: Mikaela Berg.)

Nyåret

I nesten to år har striden mellom EMK Eiendom og naboene rast, og fortsatt kan det gå lang tid før uenigheten om veiretten blir avgjort. Stevningen ble tatt ut rett før sommeren, og EMK Eiendom har nylig gitt tilsvar til retten. Høyst sannsynlig kommer ikke saken opp for tingretten før på nyåret.

En fersk kjennelse fra Oslo tingrett gir imidlertid ekteparet medhold i at stevningen de har tatt ut mot EMK Eiendom om veiretten kan tinglyses. Målet er å unngå senere tvister og sikre at eventuelle kjøpere av de nye boligene er klar over at det eksisterer en uenighet om hvorvidt veiretten omfatter de planlagte boligene, fremkommer det av dommen.

Advokat Anders Evjenth i advokatfirmaet Kluge representerer EMK Eiendom. Han sier klienten forløpig ikke har tatt stilling til hvorvidt den første dommen skal ankes. Utover det vil ha ikke uttale seg om saken.

- Ettersom saken skal for retten vil jeg ikke kommentere den, sier Evjenth til DN.

Sikkerhet for tap

EMK Eiendom mener tinglysningen kan påføre selskapet et «betydelig økonomisk tap» og har anslått det til flere hundre tusen kroner per boligenhet. Derfor argumenterte Evjenth for at ekteparet måtte stille sikkerhet på opptil fem millioner kroner om retten godtok kravet om tinglysning. Dommeren landet på at en passende sikkerhet fra Ulrichsen og Vigsnæs er 1,8 millioner kroner.

Marianne Ulrichsen, som er datter av Fondsfinans-gründer Kjell Christian Ulrichsen, er i skattelistene for 2012 oppført med en formue på 189 millioner kroner. Ektemannen hadde en formue på 5,8 millioner og en inntekt på 2,9 millioner samme år.

Så langt er ikke stevningen blitt tinglyst på naboeiendommen. Det har ikke lykkes DN å få noen kommentar fra advokat Mathys Truyen som representerer Ulrichsen og Vigsnæs.

Før kjøpet

Allerede før eiendomsutvikler EMK Eiendom kjøpte eiendommen i 2013, var det klart at beboerne i det ellers så fredelige nabolaget var negative til fortettingsplanene. Den første protesten kom bare tre dager etter at arkitekten hadde sendt inn søknad om rammetillatelse. Fem av naboene har sendt klager til Plan- og bygningsetaten og tatt opp blant annet saksbehandling, manglende innsyn, at vilkår i rammetillatelsen ikke er innfridd og den omtvistede veiretten. Likevel fikk utbygger igangsettingstillatelse etter at en klage til fylkesmannen ikke bar frem. Nå er saken oversendt Oslo kommunes klagenemnd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.