Fredag møtte Rune Johannessen Ness hos Oslo byfogd for å unngå å bli slått personlig konkurs. Forbrukslånsbanken Monobank hadde sett seg lei på at Johannessen Ness ikke gjorde opp et lån på rundt 200.000 kroner. Med renter og omkostninger er kravet kommet opp i rundt 300.000 kroner.

DN har tidligere omtalt Johannessen Ness i forbindelse med en arrestsak mot ham og hans tidligere kollega Edisan Kastrati. De jobbet sammen i det avskiltede meglerhuset Indigo Finans. I etterkant har Johannessen Ness etter egen forklaring drevet eiendomsutvikling i Florida. Hvorvidt eiendomsprosjektene til Ness Johannessen er reelle, har flere dommere hos byfogden i Oslo sådd tvil om. Allerede i mars i fjor fikk en forsmådd investor arrest for 1,1 millioner kroner i Johannessen Ness' eiendeler. I kjennelsen heter det at «Ness har forledet NN til å investere et betydelig beløp i et prosjekt som sannsynligvis ikke er reelt».

Dette kravet er ennå ikke gjort opp.

Mener seg lurt for millionbeløp

Senere har ytterligere to investorer fått arrest for millionbeløp etter at de har overført penger til 28-åringen som investeringer i utenlandske eiendomsprosjekter. DNs undersøkelser viser at det er tatt arrest i drøyt fem millioner kroner fra investorer som føler seg lurt av Johannessen Ness. DN vet også om en fjerde investor som skal overført rundt to millioner kroner til Johannessen Ness uten at han har fått pengene tilbakebetalt som avtalt.

Skatteligningen viser at Johannessen Ness ikke har hatt skattbar inntekt siden 2016, da tjente han 202.801 kroner netto. Han har heller ingen ligningsformue. Ifølge flere av arrestbegjæringene mot ham skal investorenes penger ha gått til hans personlige forbruk.

Da Johannessen Ness møtte i retten fredag, var han i følge med advokat Alexander Greaker. Advokaten forklarte at klienten hadde vært i USA en lengre periode og at han derfor ikke hadde fått med seg at han hadde uoppgjort gjeld til Monobank.

– Vi har snakket om mulige løsninger for å betale dette kravet. Han ønsker å unngå å bli slått konkurs, sa Greaker.

Johannessen Ness tok deretter ordet. Han skisserte en løsning hvor han betaler 20.000 kroner som en engangssum, og deretter et sted mellom fem- og titusen kroner per måned til gjelden er gjort opp.

«Avvikler eiendomsforetak»

Dommer Ole Christian Wenstøp Sørensen lurte på hvordan Johannessen Ness skulle skaffe til veie pengene:

– Driver du noe virksomhet som er løpende? Har du noe lønnet arbeid?

– Nei. Jeg holder på med å avvikle et eiendomsforetak i USA, så jeg trenger litt tid, svarte Johannessen Ness.

– Så hvordan skal du skaffe pengene? gjentok dommeren.

– Gjennom avviklingen av dette selskapet.

– Det ligger midler der i den størrelsesordenen som kan dekke beløpet? Har du underlagsmateriale som bekrefter det? fortsatte dommeren.

– Det kan jeg sende over, svarte Johannessen Ness, før hans advokat tok ordet igjen:

– Det kan ta litt tid å avvikle eiendomsselskapet. Men dette er en realistisk nedbetalingsplan, og min klient sier han har intensjon om å nedbetale gjelden, sa Alexander Greaker.

Advokat Susanne Weseth, som representerer Monobank, understreket at hennes oppdragsgiver ønsket å få gjelden oppgjort i løpet av noen måneder.

– Den har stått uoppgjort siden 2016, så jeg tror de ønsker et raskt oppgjør. Derfor er det fint om jeg kan få litt dokumentasjon.

Dommeren utsatte behandlingen av konkursbegjæringen frem til 19. mars.

– Dokumentasjonen som er etterspurt, må legges frem i god tid innen fristen. Den første innbetalingen bør også helst betales innen denne datoen, sa dommeren før han hevet møtet.

Johannessen Ness ønsket ikke å svare på spørsmål fra DN etter rettsmøtet.

– Det har jeg ikke tid til i dag, sa han før han hastet av gårde med sin advokat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN har testet Huaweis første brettbare mobiltelefon: Huawei Mate X
01:25
Publisert: