Århundrets vinsak ble avsluttet i retten i New York torsdag ettermiddag.

Rudy Kurniawan (37) ble dømt til fengsel i ti år. I tillegg må han betale 176 millioner kroner i erstatning til syv ofre, hovedsakelig velstående amerikanere.

Indonesieren uten lovlig oppholdstillatelse i USA lurte i årevis mangemilliardær, vinkjennere og trofésamlere trill rundt.

De la millioner av kroner på bordet for det de trodde var sjelden årgangsvin, men fikk i stedet vin som Kurniawan tappet på kjøkkenet sitt og utstyrte med falske etiketter.

EKSPERTVITNE. Maureen Downey er ekspert­vitnet som avslørte flere flasker «fake» årgangsvin i saken mot Rudy Kurniawan.
EKSPERTVITNE. Maureen Downey er ekspert­vitnet som avslørte flere flasker «fake» årgangsvin i saken mot Rudy Kurniawan.
Peter Hellman var den første som begynte å skrive om mistankene i vinmiljøet mot 37-åringen.

Syv år etter den første artikkelen sto på trykk i tidsskriftet Wine Spectator, vet Hellman fortsatt ikke hvordan Kurniawan greide å gjennomføre svindelen.

- Det er fortsatt et mysterium hvorvidt Rudy opererte kun på egenhånd. Vinbønder mener det var umulig at han rakk å gjøre de tidkrevende inskripsjonene for hånd på flaskene. Men ingen andre er tiltalt av myndighetene, så jeg vet ikke, skriver Hellman i en epost til DN.

Markedet for gamle, ikoniske viner kan være ødelagt som følge av vinskandalen, mener mannen som satte politiet på sporet av Rudy Kurniawan.

- Hvor skadelig er denne saken for franske vinprodusenter?

- Ikke for yngre viner. Men de gamle, ikoniske årgangene vil bli møtt med skepsis for all fremtid, skriver Hellman.

Påtalemyndighetene mener kun et fåtall av Kuniawans svindelofre har stått frem, enten fordi de vil forbli anonyme eller ikke ønsker å trekke kvaliteten på samlingen i tvil.

Tjente på Kurniawan

Kombinasjonen enestående smakssans og oppsiktsvekkende evne til å fremskaffe sjeldne franske viner gjorde Kurniawan til et ettertraktet bekjentskap i vinverdenen.

Mangemilliardær Bill Koch, en av USAs mest kjente investorer, kjøpte 219 flasker av Kurniawan for over 12 millioner kroner.

Han var langt fra den eneste. Søkkrike samlere bladde opp for å få fatt i sjeldne flasker fra enda sjeldnere årganger.

Downey spesialiserer seg på å avsløre falsk vin. Flasker med årgangsvin kan gå for millioner av kroner på auksjoner.

I retten hevdet Kurniawans forsvarere at mange i samlermiljøet var innforstått med at falske vinflasker var i omløp, og gjorde lite for å fastslå om Kurniawans vin var ekte.

Siden det er vanskelig å fastslå eksakt hvordan 50 til 100 år gammel vin skal smake, var det liten risiko forbundet med å selge den videre. Samtidig steg prisene for årgangsvin til himmels, noe auksjonshus og samlere nøt godt av.

Vindetektiv Maureen Downey var ekspertvitne i rettssaken. Hun mener Kurniawan hadde medhjelpere som går fri.

– Han fikk hjelp. Han kunne ikke utført denne svindelen uten en villig videreselger av flaskene, som ga ham finansiering, som ga ham kredibilitet som vinkjenner og vinsamler – han gjorde dette absolutt ikke alene, sier Downey.

– En rekke personer lånte ham penger via auksjonshus – hvorfor? Det beviser forsåvidt at han ikke opererte på egen hånd. Han fikk finansiering, sier Downey.

– Bør de betraktes som medhjelpere rettslig sett?

– I min verden: definitivt. Noen av dem visste mer enn andre, deriblant auksjonshusene som solgte denne vinen. Mange tjente svært gode penger på dette, og Kurniawan er ikke en av dem, sier Downey.

– Er han et offer?

– Han må stå til ansvar for sine handlinger. Men hvis ikke det fantes personer som tjente et lass med penger på grunn av Kurniawan, så ville ikke dette ha skjedd, sier Downey.

God for kvart milliard

Svindelen finansierte et liv i luksus for 37-åringen, som bodde i eksklusive nabolag i Los Angeles, kjørte britiske sportsbiler og eide Damien Hirst-kunstverk.

På et tidspunkt var Kurniawan god for en kvart milliard kroner, sa dommeren i retten. I tillegg til fengsel og erstatning inndras også 120 millioner kroner.

Blant eiendelene er to hus, eierandeler i vingårder, kunst, 21 klokker, deriblant 11 Patek Philippe-ur til en samlet verdi av fire millioner kroner, samt en fyllepenn til over 100.000 kroner, ifølge Wine Spectator.

Alt dette braste sammen i 2012, da amerikansk politi ransaket boligen hans. Der fant de vinballonger, tappeutstyr, sjeldne etiketter fra verdens fremste vingårder, korkeutstyr og laserskrivere.

Kurniawan erkjente handlingene i retten torsdag, og ba om unnskyldning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.