USA har begjært 49-åringen utlevert for å stille ham for retten for spionasje og datainnbrudd etter lekkasjen av tusenvis av hemmelighetsstemplede amerikanske dokumenter.

Det er allerede klart at USA vil anke kjennelsen, skriver Joshua Rozenberg på Twitter.

Dommer Vanessa Baraitser begrunner avgjørelsen med Assanges psykiske helse og faren for at han skal ta sitt eget liv hvis han blir sendt til USA.

Mange hadde på forhånd ventet at dommeren ville gå for utlevering.

I USA er det tatt ut en tiltalebeslutning på 18 punkter som kan gi den 49 år gamle australieren en dom på opptil 175 år hvis han blir kjent skyldig. Amerikansk påtalemyndighet har imidlertid insistert på at han ikke vil få en så streng straff.

Presse- og ytringsfrihetsorganisasjoner regner Assanges arbeid som gravejournalistikk, og han har også sterk støtte i FN, som mener at han de siste årene er blitt utsatt for torturlignende forhold mens han har sittet varetektsfengslet i et høysikkerhetsfengsel utenfor London.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.