Geir Jøran Wilhelmsen må betale 32 millioner kroner og i fengsel i 4,5 år, ifølge en fersk dom fra Oslo tingrett som Finansavisen omtaler tirsdag. Wilhelmsen er dømt for grovt bedrageri og økonomisk utroskap.

Hverken Økokrim eller Wilhelmsens forsvarer Benedict de Vibe ønsker å kommentere dommen overfor avisen.

DN har tidligere omtalt at Wilhelmsen ble tiltalt av Økokrim for bedrageri av mer enn 30 millioner kroner overfor flere privatpersoner og en bank. Wilhelmsen skal ha gitt inntrykk av å ha hatt en betydelig arv i vente fra skipsreder Wilhelm Wilhelmsen.

Ifølge Oslo tingrett skal Wilhelmsen dømmes for fire grove bedragerier, økonomisk utroskap og selvvask. Til sammen utgjør bedrageriene nær 35 millioner kroner.

«Ga uttrykk for å ha tilgang til penger»

Som DN tidligere har skrevet skal pengene ha tatt mange ulike retninger: En Porsche Cayenne, en Mercedes-Benz 600 SE, og leie av en leilighet på eksklusive Nesøya utenfor Oslo til 26.000 kroner i måneden er bare noe av det Økokrim har kartlagt. Men store deler av pengene er blitt tatt ut som bankremisser og kontanter, og er vanskelig å spore.

Benedict de Vibe er Geir Jøran Wilhelmsens forsvarer. Wilhelmsen er nå dømt til å betale 32 millioner kroner og 4,5 år i fengsel av Oslo tingrett.
Benedict de Vibe er Geir Jøran Wilhelmsens forsvarer. Wilhelmsen er nå dømt til å betale 32 millioner kroner og 4,5 år i fengsel av Oslo tingrett. (Foto: Nicklas Knudsen)

– Wilhelmsen fremstod å bo i dyr bolig, kjøre dyr bil og retten finner bevist at Wilhelmsen ga uttrykk for å ha tilgang til penger. Ved å foregi at han var i familie med rederfamilien, forega Wilhelmsen derved å ha tilgang til kapital, tilgang til kontakter og kunnskap innenfor shippingbransjen, heter det i dommen, ifølge Finansavisen.

Forretningspartner skal ha blitt lurt

En av personene WIlhelmsen skal ha svindlet er hans tidligere forretningspartner Sigurd Edvard Steen. De to skal tilsynelatende ha jobbet med utvikling av felles prosjekter frem til august 2015. Da ble Steen innkalt til avhør, og Økokrim viste ham oversikter over store pengestrømmer som hadde gått fra Steen til Wilhelmsen.

Til Steen skal Wilhelmsen ha omtalt den påståtte faren som «gammer'n» eller «senior», ifølge Steen. «Jeg har fått kniven på strupen av senior», skrev Wilhelmsen i en epost til Steen hvor han ba om penger. Wilhelmsen nektet i retten for at det var skipsrederen Wilhelmsen han hadde skrevet om i noen av sine eposter.

– Ville blitt avkledd med en gang

Wilhelmsen mener på sin side at ingen er blitt lurt.

– Steen ble mer eller mindre overbevist av Økokrim om at han er blitt lurt. Og det hiver selvfølgelig Steen seg på, sier Geir Jøran Wilhelmsens forsvarer Benedict de Vibe i Oslo tingrett.

– Jeg hadde blitt avkledd med en gang, og kunne aldri drevet forretninger i så mange år som jeg har gjort hvis jeg ga meg ut for å være sønnen til skipsreder Wilhelmsen, sa Wilhelmsen.(Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: