Det norske quiz- og læringsselskapet Kahoot fortsetter oppkjøpene – og denne gangen i mangemilliardskalaen.

Kahoot kjøper nå den amerikanske læringsteknologiplattformen Clever basert på en selskapsverdi på mellom 435 og 500 millioner dollar på kontant- og gjeldfri basis. Det tilsvarer mellom 3,6 og 4,2 milliarder kroner.

Kahoot-aksjen stiger 4,5 prosent fra start torsdag formiddag.

Betaler med kontanter og aksjer

Oppkjøpet vil skje med oppgjør i både kontanter og Kahoot-aksjer. Det vil si at California-baserte Clever vil bli aksjonær i Kahoot.

Som en del av oppkjøpet følger også et såkalt «performance-based» element på 65 millioner dollar, tilsvarende litt over en halv milliard norske kroner. Det innebærer at Kahoot vil betale mer for Clever dersom selskapet oppnår visse kriterier. Ofte er det knyttet til fremtidig utvikling.

Rundt 82 prosent av oppkjøpet finansieres gjennom kontanter, mens rundt 18 prosent finansieres gjennom Kahoot-aksjer.

Clever vil fortsette å operere som et eget selskap og under samme merkevare.

Bare i løpet av de siste to årene har Kahoot kjøpt opp seks andre selskaper, blant annet Actimo, Drops og Motimate. Clever vil være Kahoots desidert største oppkjøp.

Stor i USA

Clever tilbyr en læringsplattform for barn helt ned i barnehagealder til det som i USA kalles tolvte klasse hvor man er 17–18 år. Over 89.000 skoler i USA bruker plattformen. Selskapet regner med å ha fakturerte inntekter på 44 millioner dollar i 2021 fra sine amerikanske partnere.

– Gjennom dette oppkjøpet ser vi betydelig potensial til å samarbeide om innovasjon innen utdannelse for å gi bedre tjenester til alle våre brukere, sier Kahoot-sjef Eilert Hanoa.

Clever vil integrere læringsappene under Kahoot-paraplyen i sin plattform, fremgår det.

Kraftig vekst og økte underskudd

Kahoot har vokst kraftig de siste årene, både i omsetning og på børsen. I første kvartal var salgsinntektene 19,1 millioner dollar. Det er en økning på 195 prosent fra samme periode i fjor. De siste 12 månedene har selskapet hatt 12 millioner aktive kontoer. Det er en vekst på 68 prosent sammenlignet med året før.

Men med den kraftige veksten følger også større tap. De ferske tallene for første kvartal, som ble lagt frem torsdag, viser et resultat før skatt på minus 3,5 millioner dollar, mot 1,1 millioner dollar i samme periode i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.