Ferske tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet fredag ettermiddag byr på en skikkelig kalddusj.

Den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten nonfarm payrolls viser at den amerikanske økonomien kun skapte 96.000 nye arbeidsplasser i august, i tillegg til at forrige måneds tall ble revidert kraftig ned. På forhånd hadde ekspertene ventet at rapporten skulle vise 130.000 nye jobber.

På den positive siden faller arbeidsledigheten til 8,1 prosent.

Skuffende over hele linjen
- Det er en skuffende rapport over hele linjen, og den setter Fed i førersetet for mer kvantitative lettelser. Det er ikke et negativt tall, men det er veldig lite liv i rapporten og trenden er nedslående. Den mangler driven vi trenger for å få økonomien i gang igjen, sier Chad Morganlander i Stifel Nicolaus & Co til Bloomberg News.

- Bernanke har hintet om mer QE3 dersom man ikke ser en markert og vedvarende forbedring i både veksten og i arbeidsmarkedet. Vi tror at Fed kommer til å komme med QE3 på rentemøtet på torsdag, skriver DNB i en oppdatering etter arbeidsmarkedsrapporten.

Tallene kommer etter en rekke positive makrotall torsdag, blant annet svært sterke arbeidsmarkedstall i både månedsrapporten ADP og ukestatistikken jobless claims.

Les også: Knallsterk jobbvekst i USA

Ny runde på vei
Rapporten er ikke gode nyheter for president Barack Obama, som står overfor en tøff valgkamp denne høsten der nye arbeidsplasser er hovedfokuset.

De svake arbeidsmarkedstallene kan bety at en ny, tredje runde med kvantitative lettelser fra den amerikanske sentralbanksjefen Fed, såkalt QE3. Et kraftig hopp i gullprisene etter tallene kan tyde på at markedet tror at QE3 rykker nærmere. Investorer som er ute etter å beskytte seg mot en svakere dollar som følge massive krisepakker, vekter seg gjerne opp i gull.

Dollaren falt etter jobbtallene. Mot norske kroner svekket den seg fra 5,82 til 5,76 kroner på kort tid. Investorene flokket seg også til amerikanske statsobligasjoner.

Les også: Bernanke: - QE3 er nødvendig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.