Flere stiller seg undrende til BI-rektor rektor Tom Colbjørnsens påstander om at norske arbeidstagere har behov for mer styrende ledere.

Colbjørnsen uttalte blant annet: «Ledere må slutte å være tjenerskap for sine ansatte, men begynne å lede. Fornyelse krever mer styring.» I tillegg latterliggjorde rektoren alternative ledere som gjerne benytter kreative prosesser med bruk av gule lapper der «alt er lov». Kritikken føyer seg inn i det Colbjørnsen tidligere har pekt på som norsk «curlingledelse», der det å tilrettelegge for medarbeideren tar for mye plass i lederens gjerning.

Vil ikke ha hærførere i blå dress
Petter Stordalen, som eier Nordic Choice-konsernet, er en som er sterkt uenig.

Det gjaller i telefonen når Stordalen er på tråden med Dagens Næringsliv for å snakke om hva slags ledelse han mener fungerer best i dagens samfunn.

-Jeg ser at rektor Tom Colbjørnsen mener at norske ledere må ta mer styring og gi medarbeiderne mindre medbestemmelse. Det er jeg helt uenig i. Det han snakker om kaller jeg for kondomledelse; at du trer dine egne oppfatninger ned over hue på folk og dreper alt som er av bestøvning rundt i en organisasjon! Vi har ikke behov for flere hærførere i blå dress, hevder Stordalen.

- Styrer for hardt
En annen som reagerer på utsagn om at styrende, autoritær ledelse er gunstig er førsteamanuensis ved BI, Øyvind Martinsen.

- Om man ser på nyere internasjonal forskning er det mye som tyder på at problemet når det kommer til ledelse er at mange ledere rett og slett styrer for hardt og tar for lite hensyn. Vi vet at nærmere to tredjedeler av alle arbeidstagere som mistrives på jobben peker på nærmeste leder når de skal forklare hvorfor, Martinsen til DN.

Les også: - Ledere må få lede


- 8 til 4-jobben er "ut"! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.