Skoindustrien i Kambodsja vokser, og i dens spor lider arbeidere. De blir syke av lange arbeidsdager, omgitt av tunge kjemikalier.

– Lukten er fryktelig, spesielt den siste tiden. Det er en ny type lær. For dem som jobber med å skjære til, lukter det enda verre. Når jeg går på toalettet, kan jeg kjenne det, og det gjør at jeg får problemer med å puste, sier Pol Pinra (25).

Hun jobber på en fabrikk noen mil utenfor hovedstaden Phnom Penh. Arbeidstiden starter klokka 7 om morgenen og varer til klokka 18, seks dager i uken, året rundt. Noen ganger kan hun gå litt tidligere på fredagene. To ganger i måneden jobber hun også søndager.

Likevel er hun takknemlig for at hun har en jobb og en inntekt. Hver måned tjener hun bortimot 1.200 kroner inkludert overtidsbetaling. Er hun syk, får hun trekk i lønnen, og det har hun ikke råd til.

Skofabrikker verst

FN-initiativet Better Factories Cambodia (BFC) kontrollerer i utgangspunktet alle fabrikker som produserer merkeklær som skal eksporteres til utlandet.

Skofabrikkene regnes for å ha ekstra dårlige arbeidsforhold når det gjelder gift og kjemikalier.

I et pilotprosjekt i 2012, der ni fabrikker ble undersøkt, oppdaget man at arbeiderne manglet opplæring i behandling av kjemikalier ved de fleste fabrikkene. De hadde heller ikke nødvendig beskyttelsesutstyr, og giftstoffene var ikke merket korrekt. Sju av ni fabrikker hadde heller ikke akseptabel temperatur.

Ifølge arbeiderne er temperaturen i fabrikkhallen ofte over 40 grader.

Besvimte

– Skofabrikker er fulle av kjemikalier og prosesser som du ikke støter på i en vanlig klesfabrikk, sier Jason Judd, teknisk ekspert i BFC i Phnom Penh.

Pol Pinra besvimte foran symaskinen sin noen dager før TT besøkte fabrikken. Hun er utmattet, men arbeider likevel.

– Først kunne jeg nesten ikke puste. Jeg så andre falle sammen, deretter besvimte jeg også, sier Pol Pinra, som mener det skyldtes kjemikaliene.

En av hennes kolleger, Nhim Navy (31), sier hun får vondt i magen hver gang hun er på jobb. Hun jobber med å lime på hælkappen på skoene. Flere ganger i uken kaster hun opp.

Sterk vekst

På fem år er antall skofabrikker i Kambodsja nesten fordoblet.

Den aktuelle Puma-fabrikken er ifølge arbeiderne en underleverandør, og i slike fabrikker jobber ofte arbeidere under svært dårlige forhold, opplyser Judd. En del store merkevareprodusenter gjør egne undersøkelser på fabrikkene, men hvis disse igjen bruker underleverandører, er risikoen stor for at de aldri blir kontrollert.

Puma selv framholder imidlertid at fabrikken utenfor Phnom Penh nylig ble godkjent som leverandør, og at forholdene er akseptable.

– Fabrikken fikk karakteren B da vi gransket den første gang i den nye bygningen i mai i år, skriver Pumas kommunikasjonssjef Keerstin Neuber i en epost til TT. (©NTB)

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.