Kjøtt fra kameldyr bør bli den nye klassikeren på middagstallerkenen fremover. Det argumenterer klimaforsker Bjørn H. Samset for i boken «2070 alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den». Tradisjonsmat som fårikål og biff er klimaverstinger, får vi vite, på grunn av metan som sau og storfe slipper ut.

Her gjelder det å være smart, skriver Samset, og peker på at «vi kan spise dyr med mindre utslipp per kilo – som kameldyr».

Kameldyr, som alpakkaer og lamaer, er også drøvtyggere. Det er ingen holdepunkter for at de har spesielle egenskaper som gir mindre utslipp av metan enn andre drøvtyggere.

Gjennom et systematisk avlsarbeid og forbedret fôring har våre bønder gjennom siste århundre økt effektiviteten i kjøttproduksjonen på sau og storfe formidabelt. Dyrene utnytter fôret de eter svært godt, og de vokser raskt. Det har ført til et mye lavere klimaavtrykk per kilo produsert kjøtt.

Lamaer er i hovedsak vokter- eller trekkdyr, mens alpakkaer primært holdes for den svært høye kvaliteten på ullen.

For både lama og alpakka er kjøttet kun et biprodukt, som blir lite vektlagt i oppdrettet. Kjøttproduksjon på kameldyr blir derfor lite effektiv, og klimaavtrykket per kilo kjøtt produsert blir mye høyere enn for sau og storfe.

Med mindre kameldyra har en hittil ukjent evne til å vokse raskt og effektivt, er derfor påstanden fra Samset om at kjøtt fra kameldyr vil bli klimavinneren blant drøvtyggerne helt uforståelig.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.