Forslaget om et provisorisk budsjett har gått som en kasteball mellom de to kamrene i Kongressen, der Demokratene kontrollerer Senatet mens Republikanerne har flertall i Representantenes hus.

Natt til søndag sendte Representantenes hus en plan om krisebevilgninger tilbake til Senatet. Bevilgningene ville gjort det mulig å fortsette de offentlige organenes arbeid også etter månedsskiftet.

Nå har president Barack Obamas Demokrater og opposisjonspartiet Republikanerne frist på seg fram til mandag kveld med å bli enige. Hvis det ikke lykkes, må rundt en million offentlig ansatte legge ned arbeidet og svært mange offentlige institusjoner stenge dørene.

«Meningsløst»
– Meningsløst, sier Demokratenes flertallsleder i Senatet Harry Reid ifølge CNN om tilbakesendingen av budsjettplanen.

Det er ikke håp om at Senatet vil vedta en revidert plan, mener han.

– Det amerikanske folk vil ikke være med på utpressing fra anarkistene i Tea Party-bevegelsen, tilføyer Reid.

Bakgrunnen for den fastlåste situasjonen er at et flertall av Republikanerne ikke vil vedta et budsjettforslag som også inneholder bevilgninger til Barack Obamas helsereform, kjent som Obamacare.

Spesielt den konservative Tea Party-bevegelsen har kjempet innbitt for å forhindre at reformen blir satt ut i livet. Republikanerne hevder at helseloven er til skade for næringslivet og fratar amerikanerne sin valgfrihet, og de støttes av den mektige farmasøytiske industrien.

Triumf
Obamacare er en av presidentens få store triumfer, og den gir helsetjenester til 30 millioner amerikanere som tidligere ikke var dekket.

– Demokratene holder fast ved at reformen ikke skal endres, slik deres motstandere har stilt som betingelse for å fortsette finansieringen av offentlig virksomhet, skriver forretningsavisen Wall Street Journal.

Avisen mener det er lite trolig at partiene blir enige før fristen utløper.

Fristen er satt til midnatt natt til tirsdag amerikansk tid, når budsjettåret utløper i USA. Harry Reid har gjort det klart at han ikke vil kalle inn til ekstraordinært møte i Senatet, som dermed bare har mandagens ordinære møte på seg til å drøfte situasjonen.

Full stans
Forrige gang en fastlåst strid i Kongressen førte til en såkalt «Government Shutdown» var i 1995, under en uenighet mellom daværende president Bill Clinton og Republikanerne. Den gang ble Republikanerne straffet av velgerne, og Clinton gjorde et brakvalg året etter.

Flere av de republikanske lederne frykter at det samme kan skje igjen. Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus John Boehner har derfor arbeidet for å komme fram til enighet med Demokratene.

Merkes raskt
Selv om det provisoriske budsjettet ikke blir vedtatt og USA i teorien slipper opp for penger til driften 1. oktober, fins det måter å fortsette å drive regjeringsapparatet på i flere måneder, blant annet ved å låne av pensjonspengene.

Men amerikanerne vil likevel raskt merke at mange tjenester blir redusert, at museer og nasjonalparker stenger sine dører og at mange offentlig ansatte blir permittert.

Les også: Full splid i Kongressen om provisorisk budsjett
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.