Noen myter sitter hardere i enn andre. Som den at KrF i sin tid stemte mot innføringen av fargefjernsyn.

Daværende KrF-leder Dagfinn Høybråten i landsmøtetale 2010

Det hender partier blir hjemsøkt. Det skjer gjerne i valgår. Noen åpner skapet på partikontoret, og ut ramler gamle, støvete meninger.

Hvordan var det? Var ikke Høyre for eksempel imot kvinnelig stemmerett?

Svaret er jo. Men partiet snudde i siste liten. I 1912. Vedtaket i 1913 om at allmenn stemmerett også for kvinner ble fattet enstemmig.

Men Høyre slipper ikke unna at partiet stemte imot allmenn stemmerett for menn i 1898. Folk på venstresiden som lager lister over alt Høyre har vært imot opp igjennom historien, starter gjerne der. Spørsmålet er hvor mye det egentlig sier om Høyre i dag, 115 år senere.

Når Arbeiderparti-folk og SV-ere ransaker skapene i Høyres Hus, sleper de ut Høyres nei til innføring av alderstrygd i 1936, nei til opprettelse av Statens lånekasse for utdanning i 1947, nei til barneombudet i 1981 og nei til lovfestet rett til videregående utdannelse i 1994. Og mer.

Når Høyre-folk bryter opp skapene på Youngstorget, drar de ut gamle monopoler og stengte butikker

Når Høyre-folk bryter opp skapene på Youngstorget, drar de ut gamle monopoler og stengte butikker. Som oftest henter de noe fra 80-tallet. Altså 1980-tallet. Nærradioer. Forbud mot å selge melk og brød etter klokken 17.00. Forsvaret for Televerket.

Høyre bruker Aps skjeletter til å vise Aps kamp mot åpenhet, valgfrihet og konkurranse. Ap drar frem Høyres skjeletter for å vise frem Høyre som rikmannsparti og bremsekloss i byggingen av velferdsstaten.

Både Høyre og Ap forsøker å stappe sine skjeletter lengst mulig inn i skapene. Men det hender partier lar skjelettene opptre i full offentlighet. I SVs nye partiprogram danser skjelettet i første setning.

«SV er et sosialistisk parti,» står det i programmet som ble vedtatt på Lillestrøm før påske. I 2013.

Det var mer sosialisme i SVs program før. Nå brukes «sosialistisk» bare én gang. Og i partinavnet, så klart. SV er fortsatt Sosialistisk Venstreparti. Men partiet bruker ikke lenger tid på å forklare hva sosialisme betyr. Sosialismen henger ved som et nostalgisk minne. Men blir stående som en påminnelse om en drøm som feilet overalt hvor den ble prøvd.

Kristelig Folkeparti har så mange utdaterte meninger stablet i skapet at ikke engang partiet selv klarer å ha oversikt over dem.

– Skal jeg trekke frem et flyktig spor jeg selv ikke savner, så var det da vi stemte nei til innføring av fargefjernsyn i Norge, sa daværende statsminister Kjell Magne Bondevik da han talte på 70-årsjubileet til Hordaland Kristelig Folkeparti i 2003.

Kristelig Folkeparti har så mange utdaterte meninger stablet i skapet at ikke engang partiet selv klarer å ha oversikt over dem

Han fikk stor applaus fra salen. KrF har stemt imot så mye at alle tok det for gitt at partiet sikkert også hadde vært imot fargefjernsyn. Noen år senere forsøkte Dagbladet å finne ut om det faktisk stemte. Konklusjonen var at det var Venstre og Senterpartiet som stemte imot fargefjernsyn i 1971, mens KrF trolig stemte ja.

Bondevik kunne valgt en større sak å angre på. I 1972 – året etter at KrF ikke stemte imot fargefjernsyn – gikk partiet imot avkriminalisering av homofili. KrF mente homofili fortsatt skulle være straffbart. Partiet fryktet at legalisering skulle føre til at det ble flere homofile. Partiet mente forbud var viktig for «å unngå at unge mennesker skulle utvikle seg til å bli varige homoseksuelle på grunn av tidligere erf#229er».

KrF mener ikke det lenger. Partiet har gått en lang vei siden 1972. Nå står det i forslaget til nytt KrF-program at Norge overfor u-land «må ta opp behovet for å avkriminalisere homofil praksis».

Men i den hjemlige familiepolitikken er noe fortsatt som før.

«KrF er opptatt av å sikre ekteskapet mellom en mann og en kvinne i lovverket. Dette har vist seg å være den mest stabile rammen rundt barns oppvekst,» heter det i forslaget til partiprogram for perioden 2013 til 2017.

Over 40 år etter at KrF mente kjærlighet mellom to av samme kjønn burde være straffbart, mener KrF fortsatt at homofil kjærlighet ikke er like mye verdt som heterofil kjærlighet.

Skjeletter i skapet er det vanskelig å bli kvitt. Gjort er gjort, og stemt er stemt. Spørsmålet er hva et parti har lært av erf#229en. Når skjeletter ikke bare oppbevares i skapet, men fortsatt får hjemsøke partiprogrammet, tyder det på at partiet har lært for lite.

Kjetil B. Alstadheim er kommentator i Dagens Næringsliv.
Følg @kjetilba på Twitter

LES OGSÅ:
Klimakløning
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.