Den amerikanske budsjettstriden virket tirsdag helt fastlåst. Et forslag fra Republikanerne i Representantenes hus om å forhandle om Obamas prestisjefylte helsereform ble forkastet av Senatet, der Demokratene har kontrollen.

Demokratene avviser ethvert forslag om utsettelser eller endringer av reformen, som ble vedtatt av Kongressen allerede i 2010.

Et forslag fra Republikanerne om å vedta tre avgrensede lovforslag som ville sørge for finansiering av en del av den stengte statlige virksomheten, ble blankt avvist av Det hvite hus.

Harde ord

Presidenten var ikke nådig i omtalen av sine politiske motstandere.

- De har stengt statsadministrasjonen som del av et ideologisk korstog for å nekte millioner av amerikanere rimelig helseforsikring, sa Obama.

Republikanerne har mer enn 40 ganger forsøkt å stanse Obamas helsereform.

- Beskjeden fra mine velgere der hjemme er at hvis dette er eneste mulighet for å stanse det løpske toget som kalles de føderale myndighetene, så må vi prøve det, sier Texas-senatoren John Cornyn, som er Republikanernes nestleder i Senatet.

Helsenettside

Samme dag som offentlige kontorer og virksomheter måtte stenge dørene fordi politikerne i Kongressen kranglet om helsereformen, åpnet nettsiden healthcare.gov. Siden er et viktig trinn i Obamas helsereform, og er en markedsplass der folk skal kunne skaffe seg rimelig helseforsikring.

I løpet av de to første timene siden var oppe, fikk den to millioner treff, noe som førte til kapasitetsproblemer.

Helsereformen innebærer at de som ikke har skaffet seg helseforsikring innen 2014, kan måtte betale en avgift. De langt fleste amerikanere, 82,6 prosent, har en form for helseforsikring i dag. Men hele 53 millioner mennesker står uten og kan risikere å måtte betale behandling av egen lomme hvis de skulle bli syke.

Obama brukte mye av sin TV-sendte tale tirsdag på å snakke om reformen og den nye nettsiden.

Omfattende permitteringer

En meningsmåling tydet på at Republikanerne ikke har kommet heldig ut av budsjettfloken i Kongressen. Målingen gjort av Quinnipiac University i Connecticut, viser at 72 prosent av de spurte er imot Republikanernes handlemåte, mens 22 prosent gir sin støtte.

Over 800.000 statsansatte blir trolig permittert. I første omgang gjelder permitteringene såkalt «ikke-uunnværlige» ansatte.

Turister vil merke at mange amerikanske turistattraksjoner er stengt som følge av budsjettkrisen.

Blant annet stengte alle USAs 401 nasjonalparker, og kjente turistattraksjoner som Frihetsstatuen, Ellis Island og fengselsøya Alcatraz. I hovedstaden Washington stenger de mange offentlige museene som er en del av Smithsonian.

Fly- og togtrafikken rammes derimot ikke, og undergrunnsbaner og busser i storbyene vil gå som normalt.

Konsekvenser

- Konsekvensene er betydelige. Det er tjenester som ikke blir utført, og det merkes raskt. Arbeidsmarkedsstatistikken skulle egentlig ha kommet på fredag, men den uteblir nå. Uten slike signaler går markedet i blinde, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til NTB.

Anslag går på at dette vil svekke USAs bruttonasjonalprodukt, legger han til.

Det amerikanske konsulentfirmaet Macroeconomic Advisors sier at en to uker lang stenging av regjeringsapparatet vil bety en reduksjon i bruttonasjonalprodukt på 0,3 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.