Meklingsfristen går ut ved midnatt, natt til torsdag.

Lykkes ikke meklingen kan det bli en omfattende streik som rammer alle Norwegians ruter fra og med torsdag morgen.

Lærlingene
Striden om betingelsene for lærlingene i Norwegian er blant de vanskeligste temaene i meklingen. Norwegians kabinpersonale består av både fast ansatte, lærlinger og innleid personale.

Det siste året har Norwegian tatt inn cirka 80 lærlinger, som nå utgjør nesten en tredel av kabinbesetningen. De får halv lønn, og i forrige uke ble det kjent at Norwegian krever at lærlinger som slutter læretiden må levere inn sine sertifikater som flygende personell. En slik inndragning er det trolig bare Luftfartstilsynet som har autorisasjon til.

– Sosial dumping
Lærlingsaken har fått Parat til å se rødt. Lederen Lisbeth Eliasson har karakterisert det som sosial dumping å ansette lærlinger i stedet for å ansette på ordinær måte. Hun beskylder konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian for å bryte med grunnleggende arbeidsrettslige prinsipper.

Det siste året har Norwegian anskaffet fem nye fly og utvidet med 35 nye flyruter, uten å ansette nytt kabinpersonale på ordinær måte.

– Vi aksepterer ikke at selskapet utnytter lærlingordningen på denne måten, sier Eliasson.

Organiserer seg
Etter medieomtale av Norwegians behandling av lærlingene, har omtrent halvparten av dem organisert seg i Parat. Som lærlinger betaler de ikke kontingent, men har samme rettigheter som vanlige medlemmer.

– Parat jobber for at de som allerede har påbegynt sin læretid i Norwegian skal få fullføre denne, men på betingelser som er å leve med for voksne arbeidstakere, skriver Lisbeth Eliasson i en pressemelding. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.