Borgerkrigen i Libya kan ende i en fastlåst situasjon uten vinnere, ifølge eksperter. Så langt har ikke opprørerne klart å komme på offensiven, tross bombeangrepene mot Muammar Gaddafis styrker.

– Det er fortsatt en reell risiko for en uavklart situasjon hvor ingen av partene ønsker å forhandle. Så slutten på dette er fortsatt veldig usikker, sier Jeremy Binnie, analytiker for forsvarsforlaget IHS Jane’s.

Mange vestlige land har tatt til orde for at den libyske lederen Muammar Gaddafi må gå av. Å unngå at landet deles i to, slik at opprørerne og Gaddafi kontrollerer hvert sitt område, har også høy prioritet blant vestlige ledere.

Samtidig understrekes det at den pågående militæraksjonen foreløpig ikke har som mål å styrte Gaddafi eller likvidere ham.

Ingen flystøtte
Den amerikanske generalen Carter Ham, som leder USAs styrker i den internasjonale koalisjonen, spår at det vil bli færre bombeangrep i Libya i tiden framover.

Angrepene har så langt rammet flybaser, luftvernsystemer og andre militære mål. Radaranlegg ved to baser øst for den opprørskontrollerte byen Benghazi ble bombet natt til tirsdag, ifølge TV-stasjonen Al Jazeera.

Myndighetene i vestlige land har imidlertid gjort det klart at de ikke gir flystøtte til opprørerne når de forsøker å rykke fram. Så langt har de dårlig utstyrte opposisjonsstyrkene slitt med å komme på offensiven, til tross for bombingen av regjeringsstyrkene.

– Hvis vi ikke får mer støtte fra Vesten, så vil Gaddafis styrker ete oss levende, sier opprørssoldaten Nouh Musmari til nyhetsbyrået Reuters.

– Massakre i Misrata
I hovedstaden Tripoli var det kraftige eksplosjoner i nærheten av Gaddafis residens mandag kveld. Dagen før ble en bygning i regjeringskvartalet lagt i grus, og en kilde i de internasjonale styrkene opplyste at bygget ble brukt som kommandosentral.

Opprørere i byene Misrata og Zintan i den vestlige delen av landet forteller at de blir angrepet av regjeringsstyrkene. I Misrata skal rundt 40 mennesker ha blitt drept da Gaddafis stridsvogner og skarpskyttere åpnet ild mot en gruppe demonstranter.

Regjeringsstyrkene har fortsatt ikke tatt kontroll over byen, men har utplassert tre stridsvogner i ei gate midt i sentrum, ifølge en talsmann for opprørerne.

– Ute etter olje
Gaddafis regjering hevder mange sivile er blitt drept i bomberaidene til de vestlige styrkene, eller «korsfarerfienden» som statlige libyske medier ynder å kalle dem.

Også Russlands statsminister Vladimir Putin sammenligner militæroperasjonen med et korstog, mens myndighetene i NATO-landet Bulgaria kaller operasjonen et militært eventyr drevet av et ønske om å kontrollere Libyas oljekilder.

– Vi deltar ikke i dette av den enkle grunn at det ikke er blitt formulert verken mål eller midler for å nå dem. Jeg vil ikke sende pilotene våre ut på et slikt eventyr, sier den bulgarske statsministeren Boyko Borisov i et intervju med fjernsynsstasjonen TV7.

Han peker på at det finnes flere andre afrikanske land hvor mange mennesker blir drept i krig og uroligheter, uten at vestlige militærstyrker går til aksjon.

– Interessene bak operasjonen i Libya dreier seg i stor grad om hvem som skal utnytte landets oljefelter, hevder Borisov.

Hvem overtar?
Så langt er det USA som har hatt kommandoen over de internasjonale styrkene i Libya. President Barack Obama har flere ganger gjentatt at USA vil gi fra seg ansvaret i løpet av få dager, men foreløpig er det uklart hvem som skal overta kommandoen. Både Frankrike, Storbritannia og NATO-alliansen er blitt nevnt som mulige kandidater.

Den libyske utenriksministeren Moussa Koussa har i et brev bedt FNs sikkerhetsråd om å kalle sammen til et nytt møte for å diskutere den «militære aggresjonen» mot Libya.

Kina sørget for at henvendelsen ble drøftet bak lukkede dører mandag, men det ble ikke besluttet å holde noe nytt møte. Det er allerede planlagt at generalsekretær Ban Ki-moon skal orientere om situasjonen i Libya og håndhevingen av flyforbudet torsdag.

Les også: Vil ikke blande seg i norske bedrifters forhold til Libya

Frykter Libya-krig uten mål og mening


Stoltenberg frykter for hva Gaddafi kan finne på

- Libyas luftforsvar er sterkt svekket

Gaddafi: - Dere vil angre
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.