Igår ettermiddag kom avgjørelsen i Borgarting lagmannsrett i den årelange striden mellom eiendomsinvestoren Ivar Tollefsen og beboere og sykehusansatte om prisen på de 800 boligene.

«Resultatet er bra»
Retten fastsatte prisen på eiendommene til over 1,2 milliarder kroner. Dermed endte anken til de sykehusansatte med at det blir dyrere å benytte seg av forkjøpsretten på boligene de bor i.

– Resultatet er bra for Fredensborg Eiendomsselskap og Ivar Tollefsen. Det ble mye bedre enn i tingretten. Totalt kommer Fredensborg ut med cirka 160 millioner kroner mer enn i tingretten, og det var ikke Fredensborg, men beboerne og kommunen som anket, sier advokat Einar Caspersen, partner i Advokatfirmaet Schjødt, og forklarer konsekvensene av saken:

– Retten har nå bestemt hvilken pris beboerne må betale for å overta gårdene og de må i løpet av fire uker bestemme seg for om de ønsker å benytte seg av forkjøpsretten, sier advokat Caspersen.

Forkjøpsrett
Det var i 2001 at Oslo kommune solgte i alt 1744 leiligheter til et privat eiendomsselskap for 715 millioner kroner. Beboerne i 800 av leilighetene organiserte seg og krevde å få kjøpt boligene ved hjelp av en forkjøpsrett. Etter flere års konflikt endte prisspørsmålet i skjønnsretten og i 2009 ble prisen fastsatt til i underkant av 1,1 milliarder kroner.

Etter dette valgte beboerne å anke saken.

Overskjønnet i Borgarting lagmannsrett som var klart igår vedrørende de tidligere sykehusboligene, endte på en verdifastsettelse på eiendommene på tilsammen i overkant av 1,2 milliarder kroner. I tillegg fikk Fredensborg Eiendomsselskap og eier Ivar Tollefsen tilkjent en høyere avsavnsrente – det økonomiske tapet man har hatt fordi man ikke har kunnet benytte seg av pengene – og ble også tilkjent fulle saksomkostninger. Inkludert de høyere avsavnsrentene ble resultatet vesentlig bedre for Tollefsen og Fredensborg Eiendomsselskap enn ved avgjørelsen i tingretten.

Det lyktes ikke Dagens Næringsliv igår å få kommentarer fra advokaten til beboerne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.