Dagens ledighetstall blir lagt merke til hos sentralbanksjef Svein Gjedrem og hans folk på Bankplassen. Nordea Markets' mener en rask renteøkning nå er ett skritt nærmere, men avventer flere nøkkeltall før de eventuelt kommer med en ny renteprognose.

- Jeg vil vente og se på flere tall i løpet av uken. Men en septemberøkning er absolutt innenfor radaren, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken er enig.

- Tallene støtter klart opp om det Gjedrem sa ved forrige rentemøte, at renten kunne komme tidligere opp enn det som tidligere var indikert. Vi føler at dagens tall støtter opp om Handelsbankens syn om at det kommer en renteøkning i oktober, men den kan nå også komme allerede i september, sier Mork.

Tallene
Arbeidsledigheten utgjorde 3,0 prosent av arbeidsstyrken i juni, viser Arbeidskraftundersøkelsen (AKU).

Nedgangen fra 3,2 prosentpoeng fra mars ligger innenfor feilmarginen, påpeker Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ifølge AKU-tallene sank den sesongjusterte arbeidsledigheten med 5.000 personer fra mars til juni. Nedgangen kom blant personer under 24 år.

Tall på registrerte arbeidsledige hos NAV økte med 6.000 personer i samme periode. Legger man til personer på tiltak, var økningen på 8.000 personer. Også disse tallene er korrigert for sesongvariasjoner.

- Som fryktet, bedre enn ventet
- Det ble som jeg fryktet, bedre enn ventet, sier Steinar Juel og ler.

- Vi har ikke trodd helt på AKU-tallene, men når dette skjer gang på gang på gang så må vi begynne å tro på dem, legger Juel til.

Han peker på at sysselsettingen stod stille i juni, men at arbeidstilbudet falt noe tilbake. Det kan bety at flere polakker velger å reise hjem, ifølge sjeføkonomen.

- Dette er uansett en betraktelig bedre utvikling enn noen av oss ventet, også Norges Bank, sier Juel til DN.no.

Toppen nådd?
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken synes også at tallene er overraskende sterke, og finner det mest slående med den flate tendensen i sysselsettingen som har vart siden starten av fjoråret.

Han viser til at økningen i arbeidsledigheten vi har sett det siste halvannet året har skyldes at arbeidsstyrken har steget. I juni snudde dette.

- Det er bemerkelsesverdig at denne tendensen nå gir oss et ledighetsfall. Det kan se ut til at toppen i ledigheten er nådd, og i så fall er det veldig bemerkelsesverdig, sier Mork til DN.no.

Flere får jobb i offentlig sektor
Når man tar hensyn til feilmarginen, har sysselsettingen holdt seg på samme nivå siden mai 2008.

Men det har skjedd endringer: Mens sysselsettingen i offentlig sektor har økt, har den gått ned i bygg og anlegg og deler av industrien.

Ventet ledighetsvekst
Den sesongjusterte AKU-ledigheten var ventet å stige til 3,2 prosent i juni, fra 3,1 prosent i mai.

Les:
Venter 1.500 nye ledige

NAV legger frem tall for den registrerte arbeidsledigheten torsdag 27. august kl 10.00. Økonomene tror ledigheten fortsetter å stige i august, men i et langt lavere tempo enn tidligere i år.

Den registrerte arbeidsledigheten ventes å stige 0,1 prosentpoeng til 3,1 prosent på månedsbasis i august, ifølge TDN Finans.

Øker i andre land
I perioden mars til juni steg arbeidsledigheten fortsatt i EU og USA. Blant annet steg den med ett prosentpoeng i både Sverige og Danmark til henholdsvis 9,0 og 6,2 prosent.

I USA gikk arbeidsledigheten opp fra 8,5 til 9,5 prosent. Alle de internasjonale tallene er sesongjusterte og hentet fra Eurostat.

Les også: Spår raskere boligrentehopp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.