Amerikanske myndigheter stiller seg i dag bak integrasjon av Kongsberg-gruppens Joint Strike Missile (JSM) på kampflyet F-35, som det norske Forsvaret skal kjøpe i alt 52 av.

Salgspotensialet for JSM anslås å ha en verdi på mellom 20 og 25 milliarder, ifølge en melding fra Forsvarsdepartementet fredag.

- I lys av dagens melding om støtte til integrasjon til F-35 åpner det seg muligheter for et langsiktig norsk industrieventyr i størrelsesorden 25 milliarder kroner. I fremtidig fullskalaproduksjon vil JSM-programmet kunne gi over 450 arbeidsplasser i Kongsberg og gi betydelige oppdrag til over 100 norske underleverandører i flere tiår, sier Harald Ånnestad, administrerende direktør i Kongsberg Defence Systems i en børsmelding.

Langt perspektiv
Forsvarsminister Espen Barth Eide venter imidlertid at det vil ta ”en del år” før JSM-missilene kommer i salg.

- Etter alle solemerker vil dette være det ledende kampflyet i vestlige land frem til 2050. Perspektivet er langt, sier han på en pressekonferanse fredag.

Amerikanerne er ikke forpliktet
USA har imidlertid ikke forpliktet seg til noen kjøp av missilet.  

- Amerikanerne har ikke forpliktet seg til noe som helst i forhold til våpen. Det er ikke snakk om at amerikanerne nå har besluttet å kjøpe JSM, men det er i alle fall helt klart at de ikke vil kjøpe JSM dersom det ikke hadde vært integrert. Men det er et skritt for at de senere kan kjøpe det. JSM kan også integreres i andre typer fly, sier Barth Eide.

Forsvarsminister tviler imidlertid ikke på at JSM vil kunne bli en eksportsuksess.

- Jeg har store forventninger til at dette blir en eksportsuksess. Vi opplever at det i dag ikke er noen missiler som konkurrerer med JSM i dette segmentet, sa han.

Flere land har vist interesse
Ministeren sier at det er en vridning mot mindre land-operasjonskonflikter.

- Amerikanske myndigheter har sagt at de ser en mer vridning mot air to sea- operasjoner, sa ministeren.  

- Er det andre land som har vist interesse?  

- Det er flere som har vist en sterk interesse. Av kommersielle grunnet kan jeg ikke gå ut med mer. Men det er flere som vil bli interessert når missilet er på plass, sa ministeren.

Børspausen i Kongsberg-aksjen er nå opphevet, og aksjen stiger 13,86 prosent til 115 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.