Nettstedet Venturebeat.com viste nylig skjermbilder av en Asus Eee-pc som kjørte Google Android, operativsystemet Google har utviklet for mobiltelefoner. Ifølge Venturebeat tok det rundt fire timer å kompilere Android slik at operativsystemet kjørte problemfritt på mini-pc-en.

Nettstedet spår nå at vi vil få se de første Android-baserte mini-pc-ene innen 2010, og mener Google nå har mulighet til å virkelig ta opp konkurransen med Microsoft i det som skal være et marked verdt milliarder av dollar.

Kan utfordre Microsoft-monopolet
Tidligere redaktør i amerikanske PC World, Harry McCracken, skriver i sin blogg Technologizer.com at han mener det er mer sannsynlig at Android vil komme til bærbare pc-er enn at operativsystemet for all fremtid vil eksistere kun på telefoner. I tillegg til å nevne Android, refererer McCracken også til spekulasjoner om at Apple holder på å utvikle en tavle-pc basert på Apples iPhone OS.

- Det har aldri, i hvert fall ikke i løpet av de siste femten årene, vært et tidspunkt hvor det har vært mer sannsynlig at et oppstarts-OS kan utfordre Windows på en standard pc, skriver McCracken. Han påpeker samtidig at Windows Vista ikke egner seg for netbooks (billige mini-pc-er), og at mini-pc-ene derfor ofte leveres med det aldrende Windows XP-operativsystemet. Noen leveres også med Linux.

Mer og mer av det vi gjør på pc-ene foregår også i nettleseren, så Microsofts tidligere konkurransefortrinn - et stort utvalg av programmer til Windows - spiller heller ikke så stor rolle lenger, mener McCracken.

Venturebeat mener Android på netbooks er en gylden mulighet for Google ettersom operativsystemet er åpent og har bred støtte i bransjen.

Masseproduksjon av mini-pc-er basert på Android vil være mulig innen tre til ni måneder, ifølge Venturebeat.

Les også: Bygger Android-hær (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.