Investor Øystein Stray Spetalen (50) har papirgevinster på 892 millioner kroner siden begynnelsen av 2012, viser en oversikt Dagens Næringsliv har laget.

Tallet inkluderer utbytter og kursgevinster fra hans største investeringer på Oslo Børs og markedsplassen Oslo Axess.

Spetalens virksomheter er samlet i hans heleide investeringsselskap Ferncliff som hadde en egenkapital på to milliarder kroner ved inngangen til 2012.

Spetalen ønsker ikke å kommentere sin teft på børsen det siste året, men det gjør hans medinvestor Glen Ole Rødland (48), som også jobber som direktør Ferncliff.

– Vi prøver å påvirke, fokusere, forbedre, vokse og endre selskapene for å skape merverdi. Vi har hatt god avkastning i det siste, men det går opp, og det går ned. I de selskapene vi har store eierandeler i, er Ferncliff ofte representert i styret og arbeider med strategi og finansiering, sier Spetalens høyre hånd om suksessen.

Råd til investorer
Rødland letter litt på sløret om Spetalens investeringsfilosofi.

– Vi har bare et fåtall investeringer og arbeider mer fokusert med disse. Vi har ikke en bred portefølje, sier Rødland.

Spetalens største gevinster kommer fra seismikkselskapet Spectrum (521 millioner kroner) og riggselskapet Standard Drilling (261,4 millioner).

– Det er to hovedgrunner til at vi foreløpig har lykkes relativt godt i Spectrum: Riktig team og langsiktig strategi, sier Rødland til DN.

Hans råd til andre investorer er å ikke prøve å strekke over for mye, men å bruke mer tid på færre investeringer.

– Vi er ikke opptatt av aksjer, vi er opptatt av selskaper. Jeg vil kalle oss selskapsinvestorer. Istedenfor å kjøpe én prosent av Hydro, er det bedre å kjøpe ti prosent av noe vi forstår og noe vi kan påvirke. Det er vår investeringsstrategi, sier Rødland, som selv har private papirgevinster på oppunder 150 millioner kroner i Spectrum.

Maaemo beholder sine to Michelin-stjerner
Om tre år og fire måneder kan det snu for Norge
Kanonår for Spetalen
- Norge. Et land helt uten problemer


Les også: Spetalen: - Jeg har bare tre fundamentale krav i tilværelsen



<b>Den store feilen med kapitalismen som får Spetalen til å rase</b>

<b>Spetalen vil krympe finansbransjen</b>


- Det er utrolig hva man kan få nordmenn til å tro


<b>Øystein Stray Spetalen tror Vesten kan kollapse</b> (2011)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.