I 2004 Odfjell inngikk Odfjell en kontrakt på inntil 12 kjemikalietankere med det russiske verftet Sevmash, som holder til like ved Arkangelsk. Nå kansellerer Odfjell milliardkontrakten.

Opprinnelig var det avtalt en fast pris på 500 millioner dollar for de tolv skipene. Senere økte prisen til 544 millioner dollar.

- Etter alvorlige forsinkelser kombinert med ytterligere prisøkninger fra verftet, vedvarende samarbeidsproblemer og utstrakte forhandlinger, har Odfjell i dag bestemt seg for å formelt kansellere avtalen med Sevmash, skriver Odfjell i en børsmelding.

Konsernsjef Terje Storeng er oppgitt over problemene Odfjell har opplevd i Russland.

- Vi er veldig skuffet. Først og fremst har verftet vist manglende respekt og vilje til å etterleve kontrakten, sier Storeng som påpeker at verftet skulle være mer enn kvalifisert til å bygge kjemikalietanker ettersom det bygger atomubåter.

Da Odfjell inngikk kontrakten var det i følge Storeng den første kontrakten verftet hadde inngått med et vestlig selskap.

- De viser ingen vilje til å forstå at dette er et kommersielt prosjekt. Med viten og vilje har de sabotert og forsinket prosjektet. Nå er nok nok, sier en oppgitt konsernsjef. Han kan fortelle om kontinuerlige diskusjoner og et seneste møtet kun for få dager siden.

Innbetalingene dekket
Innskuddene som alt er betalt er dekket av en standard garanti fra internasjonale banker, i følge rederiet.

Nå må Odfjell sikre seg tonnasje i markedet for å oppfylle sine forpliktelser i markedet. Dette kan bli kostbart i dagens marked. Derfor kan rederiet foreløpig ikke ta stilling til hvor mye det vil kreve russerne for.

- Odfjell vil i tillegg kreve full kompensasjon for sine kostnader og tap på bakgrunn av overlagt mislighold og kontraktsbrudd fra verftet, skriver Odfjell i sin melding.

Første skip skulle vært ferdig fra verftet i september 2007 med leveranser av to skip i året.

Mener alvor
Storeng understreker at dagens kansellering er alvor.

Om partene ikke blir enige vil tvisten bli løst gjennom voldgiftsbehandling i Sverige i henhold til kontrakten.

Om rederiet ser seg nødt til å bestille nye kjemikalieskip for å dekke opp bortfallet av de 12 fra Russland, akn det trekke langt ut i tid før Odfjell får dekket sitt behov.

- Vi har ingen på hånden, men vi følger med i nybyggingmarkedet. Ved alternativ kontrahering kan vi få levering i 2011, kanskje noe tidligere, avslutter en oppgitt Storeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.