Toppsjef Yngve Slyngstad og oljefondet har på under et år doblet sine eiendomsinvesteringer i USA.

Dermed rykker fondet opp fra sjette til andreplass som den største næringseiendomaktøren, ifølge Bloomberg.

- Overbefolket

Med markedets kanskje tykkeste lommebok og lengste investeringshorisont, har det skapt oppsikt og press i det amerikanske næringseiendomsmarkedet.

- Som relativt ny i markedet krymper fondet den tilgjengelige plassen i et auksjonstelt som allerede er overbefolket, sier toppsjef Michael Knott i det California-baserte analyseselskapet Green Street Advisors til Bloomberg.

Oljefondet har investert rundt 70 milliarder kroner i eiendom siden 2011. Oversikten per august inkluderer ikke transaksjonen med Boston Properties.
Oljefondet har investert rundt 70 milliarder kroner i eiendom siden 2011. Oversikten per august inkluderer ikke transaksjonen med Boston Properties. (Foto: Jeff Gilbert)
Han legger til at hver gang det kommer en ny kjøper med et stort sjekkhefte, øker eiendomsprisene på marginen. Knott tror imidlertid at det ikke er målbare forskjeller.

Et varslet eiendomsrush

Oljefondet forvalter nærmere 5600 milliarder kroner, der 60 prosent investeres i aksjer og nær 40 prosent i obligasjoner. På sikt er ambisjonen at inntil fem prosent også skal investeres i eiendom, på bekostning av sistnevnte. Det tilsvarer 260 milliarder kroner basert på dagens fond.

For å klare målet har oljefondsjefen varslet å øke eiendomsinvesteringene med én milliard kroner hver uke i snitt de neste tre årene, eller omlag 50 milliarder kroner i året. Men selv etter dette vil ikke andelen utgjøre mer enn omlag fire prosent av fondet.

Fra før har oljefondet handlet eiendom for rundt 70 milliarder kroner, senest i New York og Boston, der tre sentrale bygg ble kjøpt for omlag 9,5 milliarder kroner. Det bringer eiendomskjøpene i USA sålangt i år til over 20 milliarder kroner, som strekker seg fra østkyst til vestkyst. Kun Canada er større av de internasjonale kjøperne, ifølge Bloomberg.

«Kan sitte til evig tid»

I USA drives prisene på høykvalitetsbygninger av nettopp utenlandske fond som er villige til å akseptere lavere avkastning (yield) enn lokale kjøpere i bytte for en trygg plassering, ifølge Green Street. Avtalen med Boston Properties gir en yield på 3,8 prosent, det laveste siden boomen før finanskrisen, ifølge Bloomberg.

- Investorer slik som det norske oljefondet har evnen til å sitte til evig tid og er trolig ikke brydd i det hele tatt med en lavere avkastning fra start, sier Knott.

Oljefondets kjøp av 45 prosent av tre eiendommer, en i New York og to i Boston, fra USAs største næringseiendomstrust Boston Properties, er også typisk for handlene som gjøres, både i form og størrelse.

Null skatt

Mens eierne får frigitt store mengder kapital til nye prosjekter, får de inn lange og tildels passive partnere.

Samtidig nyter utenlandske investorer godt av skattefrihet ved et salg ved å holde seg under 50 prosent.

Canadiske investorer og pensjonsfond har vært de største kjøperne av amerikansk eiendom siden 2010, ifølge analyselskapet Real Capital. Sålangt i år har de snappet opp eiendom for 8,3 milliarder dollar, etter kjøp for i alt 11,1 milliarder dollar ifjor.

 Les også:
Kapital: Fredriksens formue passerer 100 milliarder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.