Verdens største obligasjonsforvalter, California-baserte Pacific Investment Management Co. (Pimco) er under etterforskning for å ha jukset med prissettingen i det børsnoterte fondet «Pimco Total Return», ifølge Wall Street Journal, som viser til nærstående kilder.

"Pimco har samarbeidet med SEC i denne Ikke-offentlige saken, og vi tar våre tilsynskrav og ansvar overfor våre kunder veldig alvorlig. Vi mener våre prosedyrer for verdsetting er fullstendig passende og i tråd med bransjens beste praksis”, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Lange avhør

Etterforskningen skal ha pågått i månedsvis, der Gross skal ha sittet i lange avhør med det amerikanske finanstilsynet, Securities and Exchange Comission (SEC), som leder etterforskningen. En rekke andre toppsjefer i selskapet er også avhørt.

Total Return-fondet har i dag rundt 23 milliarder kroner (3,6 mrd usd) under forvaltning, som ledes av Pimcos legendariske toppsjef Bill Gross, av mange omtalt som "kongen av obligasjoner".

Fondets svake utvikling ifjor skal ha vært bakgrunnen for en tiltakende konflikt mellom Gross og hans tidligere makker, Mohamed El-Erian, som overraskende trakk seg fra stillingen som toppsjef i Pimco tidligere i år.

Hovedpunktene i mistankene

Et børsnotert investeringsfond kan handles som en aksje av investorene i fondet. Det er måten fondet kjøpte og verdsatte obligasjoner som er gjenstand for etterforskningen:

  • Pimco Total Return kjøpte obligasjoner til rabatterte priser, men verdsatte obligasjonene langt høyere enn innkjøpsprisen når fondet like etter kalkulerte verdien på sine eiendeler.
  • Det kan da virke som om fondet opplevde høy verdiøkning over kort tid, mens det i realiteten var en utnyttelse av at investeringer verdsettes på forskjellig måte i obligasjonsmarkedene, ifølge The Wall Street Journal.
  • Det mulige lovbruddet SEC nå etterforsker er hvorvidt investorene i fondet fikk misledende informasjon om fondets utvikling, ifølge avisens kilder.
  • Etter å ha kjøpt obligasjonene har Pimco brukt eksterne prisberegningsselskaper som ofte satte høyere verdier på obligasjonene. Det er ofte vanskelig for eksterne selskaper å verdsette slike obligasjoner, og det tas ofte i bruk ufullstendige modeller eller for store sammenligningsgrunnlag for å sette prisene, påpekes det.

Flere aksjetradere har sammenlignet denne praksisen med å kjøpe en bruktbil til rabattert pris fordi den er i dårlig stand, men å bruke den fulle prisen på bilen for å få lån i banken.

Investorflukt

Pimco Total Return ble opprettet i Februar 2012. I løpet av det første halvåret i fondets eksistens leverte det svært god avkastning, og hentet 2,4 milliarder dollar fra investorer. Det tilsvarer over 15 milliarder kroner.

Denne saken kommer på toppen av en investorflukt som har sett Pimcos kunder trekke omtrent 222 milliarder dollar ut av selskapets ulike fond etter lange perioder med dårlig avkastning.

I januar sluttet også fondets tidligere superforvalter, Mohamed El-Erian, noe som sendte sjokkbølger gjennom finansmarkedene.

Les saken her: Derfor ga han seg som verdens største forvalter

Pimco ble etablert av Bill Gross i 1971, og er med sine omlag 1970 milliarder dollar verdens største obligasjonsforvalter. Selskapet eies av det tyske finans- og forsikringskonsernet Allianz.

El-Erian sitter i Allianz' styre, og har gått over i en rolle som konsernets sjefrådgiver etter sin avgang fra Pimco.

Verken SEC eller Gross ønsker å uttale seg i saken, ifølge The Wall Street Journal.

Les også:
XXL overtegnet på under ett døgn
 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.