– Jeg er enig i at dagens kapitalisme ikke fungerer godt nok, sier finansmannen Johan H. Andresen.

Han deltar i disse dager på Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos, som i år er sterkt preget av den usikre økonomiske situasjonen i eurosonen og verden for øvrig. Blant annet blir det påpekt at økende inntektsforskjeller er en av de største truslene mot verdensøkonomien.

Også grunnleggeren av Davos-møtet, Klaus Schwab, mener kapitalismen må finne nye veier.

– Kapitalismen i sin nåværende form har ingen plass i verden rundt oss. Faren for verden er at det politiske lederskapet er overveldet, sier han.

Næringslivet

Johan H. Andresen, som er konsernsjef i industri- og finanskonsernet Ferd, er fast gjest på Davos-møtet. Han mener ansvaret fremover i hovedsak ligger hos næringslivet.

– Utfordringene går først og fremst til næringslivet. Til eiere, ledere og ansatte. Ikke først og fremst til myndigheter. Næringslivet må selv forsøke å fikse det som ikke er bra.

Næringslivslederen Jens Ulltveit-Moe er uenig i at det først og fremst er næringsliv som har ansvaret.

Hos politikerne

– Jeg tror hovedansvaret faktisk ligger hos politikerne. De politiske styringssystemene for økonomiene er åpenbart gale. For å korrigere katastrofen må man ha politiske systemer som redder kapitalismen fra seg selv, sier Ulltveit-Moe til NTB.

Også kona Karen Helene Ulltveit-Moe ønsker en ny kapitalisme velkommen.

– Ja, vi trenger en ny kapitalisme. Det er fint at Schwab ønsker seg dette. Men jeg tror problemet er at vi strever med å få på plass de politiske systemene som kan bidra til det, sier professoren ved økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Lønnsforskjeller

Også Stein Erik Hagen slutter seg til heiagjengen som ønsker seg nye kapitalistiske modeller.

– Jeg kan absolutt se at Schwab er inne på noe vesentlig, sier han.

Hagen uttrykker også stor bekymring for den store økningen i lønnsforskjellene.

– I Norge er det ikke kjempeforskjeller. Men i mange land har dette gått helt ut av proporsjoner.

Johan H. Andresen peker på at de økende inntektsforskjellene er svært synlig.

– Man må kunne argumentere for hvorfor det er sånn. Klarer man ikke det, har man et problem, sier Andresen til NTB i mylderet i kongressenteret der årsmøtet holdes.

Troverdighet

Han mener det er enda vanskeligere å forstå de store forskjellene nå som så mange unge mennesker er arbeidsløse.

Ifølge Andresen går de økende inntektsforskjellene ut over kapitalismens troverdighet. Han tror imidlertid ikke det er så veldig mange som er opptatt av høye lønninger og bonuser når det kommer til stykket:

– Men noen vil alltid være det. Og sånn har det alltid vært, tilbake til vikingtiden der det handlet om det store byttet. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.