– Man skal være svært forsiktig med slike sammenligninger. Sovjetunionen var noe ganske annet enn hva Russland er, sier Willoch til NTB.

Søndag var han gjest under siste dag av et Høyre-landsmøte sterkt preget av sikkerhetspolitikk og forholdet til Russland. Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende var tydelige i ordbruken, noe Willoch uttrykker forståelse for.

– Den kalde krigen ble jo avsluttet nettopp fordi vi holdt på den faste linjen, sier han.

– Passe gjerdet

Willoch understreker at NATO og det han kaller det vestlige samholdet er avgjørende faktorer for Norge. Samtidig mener han forsvarsbudsjettene må økes framover, slik Høyre-landsmøtet også gikk inn for.

– Så vidt jeg forstår er det riktig at det norske Forsvaret per i dag ikke er godt nok. Det er en tjeneste til alle makter at vi holder et Forsvar i orden. Det er ikke aggressivitet å passe på gjerdet når man vet hvor grensen går, sier han.

Tidligere på dagen hadde han hørt utenriksministeren enda en gang lange ut mot Putins regime.

– Norge har ikke vendt ryggen til Russland, det er Russland som har vendt ryggen til grunnleggende verdier, sa Brende.

Fredag framførte statsministeren samme budskap i sin landsmøtetale.

– Det er trist å se at dette landet, som har gitt verden så mye, nå utvikler seg i negativ retning, sa hun.

Ruster opp

Samme dag som statsministeren gikk på talerstolen ble det kunngjort forsvarsinvesteringer for flere milliarder for å styrke Hærens kampkraft. Og torsdag ble det klart at gruveselskapet Store Norske på Svalbard får en halv milliard av regjeringen – en bevilgning som også begrunnes geopolitisk.

Solberg medgir at hun ønsker å sende en melding til russerne.

– Jeg tror det samlet sender et vesentlig signal om at Norge er et alliert medlem av NATO, og at vi kommer til å ta vare på vår egen sikkerhet gjennom å styrke den. Det er et viktig signal å gi.

Utenriksminister Børge Brende sier tydelig tale må til overfor Russland.

– Det er helt riktig av oss å være klare og tydelig. Signalene er et resultat av Russlands brudd på folkeretten og FN-pakten i Ukraina, sier han.

– Null å gå på

På spørsmål om den harde ordbruken ytterligere kan forsure forholdet til Russland og potensielt skade det, svarer Brende slik:

– Det er enkelte som har tatt til orde for at Norge bør innta en mellomposisjon. Men når det gjelder folkeretten finnes det ingen mellomposisjon. Vi har felles grense til Russland og enorme havområder som grenser opp mot hverandre. Vi må være krystallklare på havretten, folkeretten og FN-charteret. Her har vi ingenting å gi.

– Vi har null å gå på når det gjelder respekten for andre lands grenser, fastslår han.

Brende gjentar at Norge og norske interesser er ivaretatt gjennom tilknytningen til NATO.

– Men over tid må vi ta innover oss at Russland har økt forsvarsbudsjettet med 60 prosent på fire år, mens NATO har kuttet i sine budsjetter. Det er en utvikling som ikke kan fortsette, sier han.

Alstadheim Episode 5. Erna Solberg
Landsmøtesesongen er i gang, og DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim intervjuer partilederne.
15:14
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.