Det karibiske øyparadiset Puerto Rico, som er et selvstyrt territorium underlagt USA, forsøker desperat å løse en gjeldskrise som har ridd øya som en mare i lang tid. I øyas grunnlov står det nemlig at gjelden skal betjenes før andre offentlige forpliktelser, som helsetjenester og skole. Og med en gjeld på 72 milliarder dollar (over 600 milliarder kroner) rammer det de 3,6 millioner innbyggerne hardt.

Som om ikke det er nok, så er øya nå i strid med en motstander som har økonomiske muskler Puerto Rico bare kan drømme om.

Motstanderen er den amerikanske dagligvaregiganten Wal-Mart, som i 2014 var verdens største selskap målt etter inntekt ifølge oversikten Fortune Global 500, og som samtidig er verdens største private arbeidsgiver med 2,2 millioner ansatte.

Skattetvist

Wal-Mart har nemlig dratt Puerto Rico til retten for det den hevder er en både ulovlig og urettferdig importskatt på selskapets varer, skriver New York Times. Rettssaken ble innledet onsdag.

Tvisten dreier seg om en skatt på varer som Wal-Mart importerer fra leverandører utenfor Puerto Rico, inkludert USA. Denne skatten ble i fjor økt fra to til 6,5 prosent. Wal-Mart hevder den økte importskatten innebærer at den effektive inntektsskatten matvarekjeden betaler på Puerto Rico øker til 91,5 prosent.

- Skatten dømmer Wal-Mart i Puerto Rico til døden for en kriminell handling det ikke finnes noen bevis for at selskapet har begått, sa Wal-Marts advokat Neal S. Manne i retten, ifølge New York Times.

Myndighetene på Puerto Rico hevder på sin side Wal-Mart har mer enn råd til å betale skatten, og at kjeden bør gjøre det på grunn av gevinsten den høster på øya.

Wal-Mart er for øvrig et selskap mange innbyggere har et hat-elsk-forhold til. Kjeden er største private arbeidsgiver på Puerto Rico med nesten 15.000 ansatte og en stor bidragsyter til Puerto Ricos bunnskrapte statskasse, samtidig som mange hevder den mektige kjeden fortrenger lokale konkurrenter.
 

 Les også: Trygler om hjelp dnPlus (DN+)

 
Hun nekter å rømme dnPlus (DN+)

Lønnen har stått stille i åtte år dnPlus  (DN+)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet på DN Investor HER