Ifølge National Association for Counseling and Development skifter en gjennomsnittsperson jobb 10 til 12 ganger i løpet av livet og bytter også karriere flere ganger.

Men å miste jobben er uansett en tung opplevelse, og det krever mye energi og pågangsmot å ta fatt på jobbjakten. Følg disse 12 punktene for å takle arbeidsledigheten best mulig:

1. Sikre arbeidsledighetstrygden.
Ta turen til arbeidskontoret, fyll ut alle nødvendige skjemaer og innhent all nødvendig informasjon umiddelbart etter at du har mistet jobben. Du trenger penger for å kjøpe mat og betale regningene.

2. Ta deg tid til å føle deg bedre.
Arbeidsledighet kan være stressende og traumatisk. Regn med store humørsvingninger, dette er helt normalt. Ta en uke fri, sov godt, spis lunsj med venner eller tren!

3. Sett opp et budsjett.
I en periode vil du få dårligere råd. Gå gjennom alle inntekter og utgifter og sett opp et nøyaktig budsjett over hvordan du skal bruke pengene dine i tiden fremover. Er det unødvendige utgifter du kan kutte?

4. Skriv en killer-cv.
Det tar tid å skrive en god cv. Der det er mulig, skriv ned resultatene du har oppnådd og gi konkrete eksempler på hva du har gjort i tidligere stillinger.

5. Utform en super-søknad.
Selv om hver eneste jobbsøknad skal være skreddersydd til hver enkelt stilling, skader det ikke å utforme et solid utkast du kan få bruk for.

6. Nettverk, nettverk, nettverk.
Det handler ikke om hva du vet, men hvem du kjenner. Å kjenne noen som kan få deg inn til et jobbintervju, er nøkkelen. Hold kontakten med tidligere kolleger, venner og familiemedlemmer. Spør om de vet om noen jobbmuligheter eller har ideer til hvor du bør søke.

7. Kjøp et lekkert intervju-antrekk.
Førsteinntrykket er svært viktig. Selv om de fleste selskaper har casual kleskode, bør du kle deg litt mer formelt på et jobbintervju.

8. Øv på intervjuferdighetene dine.
Eksperter råder jobbsøkere til å bruke minst tre timer på å forberede seg til hvert intervju. Du skal gjøre research om selskapet og industrien det er en del av. Du skal også være i stand til å gi utfyllende, men presise svar på det du blir spurt om. Vær forberedt på spørsmål som "Hvorfor vil du jobbe hos oss?" og "Hva kan du bidra med?". Still også spørsmål selv til intervjueren. Spør hvordan en vanlig dag på jobben ser ut, for eksempel.

9. Ha en dagsplan.
Å se etter en jobb, er en fulltidsjobb. Pass på at venner og familie vet at du har viktige ting å gjøre mellom 09 og 17 hver dag.

10. Oppdatér deg, skaff deg nye kunnskaper.
Nå som du har tid, kan du utvikle evnene dine. Ta et online-kurs, gå på et seminar eller en workshop. Å lære noe nytt bidrar til å øke selvtilliten din.

11. Vær tilgjengelig.
Det verste du kan gjøre etter å ha sluttet i jobben, er å isolere deg fra omverdenen. Vær sammen med positive personer, si ja hvis noen vil ha deg med på café, kino eller trening. Er du sosial, er det lettere å være positiv.

(Kilde: Careerbuilder)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.