Sykepleiere, jordmødre og fengselsbetjenter hører til arbeidsgruppene som oftest klager over utbrenthet i Danmark. Det skyldes ikke at de er spesielt sårbare selv, eller at de jobber i svært nær kontakt med andre mennesker, skrev København-avisen Politiken lørdag.

Problemene bunner i stedet som oftest i et dårlig psykisk arbeidsmiljø. Ansvaret ligger hos arbeidsgiver, i disse tilfellene det offentlige, som ikke tar seg skikkelig av sine ansatte og gir dem mulighet til å utvikle seg, het det videre i artikkelen-

– Utbrenthet er ikke i utgangspunktet en sykdom. Det er snarere en tilstand som i svært høy grad skyldes arbeidsmiljøet, og derfor har de ansatte og deres arbeidsgivere også gode muligheter til å gjøre noe med problemet, sier Marianne Borritz.

Hun arbeider ved Arbejdsmiljøinstitutet i København, og har skrevet avhandling til doktorgraden om utbrenthet. Dette er den første vitenskapelige undersøkelse på sitt felt i Danmark, og tar ifølge Politiken et oppgjør med tilvante forestillinger om fenomenet. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.