Tenk deg godt om: Å ha lettkledde bilder av seg selv ute på nettet, å være avbildet i beruset tilstand i "festlige" situasjoner, eller å ha ytret seg friskt og freidig om et ømtålig tema i en blogg eller via en chattekanal kan gi deg trøbbel i jakten på drømmejobben.

En fersk undersøkelse gjennomført av ExecuNet i USA viser nemlig at 77 prosent av rekruttererne som deltok i studien sjekket jobbsøkere på internett. Og hele 35 prosent av dem innrømmet at de hadde eliminert en kandidat basert på den informasjonen de avdekket - ikke minst på populære MySpace.

Overrasker arbeidsgivere
- Du hadde blitt overrasket over alt det jeg har sett når jeg har søkt på jobbkandidater, sier en rekrutterer i et Fortune 500-firma til WomensWallStreet.com.

- En gang hadde vi en vanskelig jobb med å velge den rette av to aktuelle kandidater, helt til jeg fant en profil over den ene personen på MySpace. Der var det et bilde av henne i bikini, interessene hennes var "å ha det moro" og hun sa "ja takk!" til sex. Ikke akkurat det vi var på jakt etter.

Kan ødelegge karrieren
ExecuNet-sjef David Opton advarer jobbsøkere og sier at førsteinntrykket blir formet lenge før jobbintervjuet så lenge man kan finne info om vedkommende på nett. Og risikoen for å bli dumpet av arbeidsgiver er ikke over selv om jobben blir din. Husk at online-verdenen er liten!

Ikke alle arbeidsgivere googler kandidater og ansatte, men trenden er økende. Ikke la sosial online-atferd ødelegge karriemulighetene dine. Beskytt imaget ditt ved å følge disse tre enkle reglene:

1. Vær forsiktig.
Ingenting er privat. Aldri legg noe på siten din eller venners siter som du ikke vil at arbeidsgiveren eller din fremtidige arbeidsgiver skal se. Nedsettende kommentarer, avslørende bilder, stygt språk og på-kanten-vitser kan få arbeidsgiveren til å se deg i et dårlig lys.

2. Vær diskret.
Sett profilen din til "privat", slik at den kun er tilgjengelig for noen utvalgte venner. Og siden du ikke kan kontrollere hva andre folk sier på siten din, kan du velge å bruke "block comments"-funksjonen. Husk at alt på internett blir arkivert.

3. Vær forberedt.
Sjekk profilen din jevnlig for å se hvilke kommentarer som har blitt postet. Bruk en søkemaskin for å lete opp eventuell info om deg selv på nettet. Hvis du finner info som du ønsker slettet, ta kontakt med de som står bak siden og be om de kan fjerne informasjonen.

(Kilde: WomensWallStreet.com)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.