Gisle Hellsten, som leder Karrieresenteret på Universitetet i Oslo, mener norske selskaper er altfor tradisjonelle når det kommer til rekruttering - til tross for at arbeidslivet har endret seg.

- De tenker og rekrutterer akkurat som før, de har bare fremskyndet prosessen for å sikre seg de beste hodene. Nå må det gamle mønsteret brytes! oppfordrer Hellsten.

De store "stjeler" oppmerksomhet
Arbeidslivsdager og bedriftspresentasjoner er bra, men slett ikke nok. Slike opplegg inviterer til altfor mye enveiskommunikasjon, og det er ofte de største bedriftene som "stjeler" oppmerksomheten. Det er bra, det, mener Gisle Hellsten, men han vil samtidig ha nummer to-bedriftene mer på banen.

Han mener rekrutteringen bør foregå mer på denne måten:

- Bedriftene må tørre å investere i langsiktighet. De må sette av mer tid og ressurser til rekrutteringsarbeid, både i oppgangs- og nedgangstider. Etablér flere sommerjobber, prosjekter og internships for å knytte kontakt med studenter. I tillegg bør det bli langt større integrasjon mellom en masteroppgave og dag-til-dag-oppgaver i virksomheten. Dette må bli mer praktisk rettet, mener Hellsten.

- En del bedrifter stenger jo om sommeren og trenger ikke vikarer i den perioden?

- I slike tilfeller kan bedriften sette i gang prosjekter som studentene kan jobbe med. Dette kan også være en direkte utfordring til NHO og store bransjeorganisasjoner. Bare ved å nettverke kan studenter og arbeidsgiver bli kjent med hverandre før rekrutteringsprosessen. Det sikrer riktig person til rett stilling, sier Gisle Hellsten.

Alle får ikke de beste
- "Alle" er på jakt etter de "topp fem prosent beste studentene", men alle kan ikke ansette disse. Og det kan godt tenkes at den rette personen for virksomheten har helt andre kvaliteter enn toppkarakterer. Bedrifter tenker for snevert, mener karriereeksperten.

Høykonjunkturen og rekordtider på arbeidsmarkedet fører ofte til desperat kamp om de beste kandidatene. Mange plukkes rett fra skolebenken - lenge før studiene er avsluttet. Det er et stort problem, ifølge Hellsten.

Les også:Her er du sikret jobb og Lei av arrogante NTNU-studenter

- Ikke ta "edgen" av sisteåret
- Jeg forstår at studentene kan la seg friste, men har de fått jobb før avsluttede studier, kan det påvirke den akademiske innsatsen deres sisteåret. Går det skeis i den nye jobben, står studenten da igjen med dårligere karakterer og skal søke ny jobb. Sørg for at du fullfører i god stil - uansett. Ikke ta "edgen" av sisteåret, er Gisle Hellstens råd.

Også studentene må bli flinkere til å gripe mulighetene som finnes, mener han.

- Bruk 99 prosent av innsatsen din på å bli faglig god, men ikke glem nettverkingen. Å knytte kontakt med bedrifter, ta relevante sommerjobber og legge ned tid i å skrive en god cv og gode søknader er også viktig, sier Hellsten.

Begynn tidlig
I tillegg er det smart å være tidlig ute, for det tar tid å søke jobb. Noen ber om råd etter at studiene er avsluttet. Begynn noen måneder før, anbefaler Hellsten.

- Lang utdanning lønner seg på sikt, og det er et bra arbeidsmarked for akademikere nå. Men mange opplever overgangen fra student til arbeidsliv som problematisk. Det kan ta noen måneder å få sin første jobb. Vær forberedt på det!

Faiza Moghal (24), masterstudent i helseledelse og helseøkonomi, og Mads Wam Schneider (27), bachelorstudent i kultur og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, er klar over problemet.

De er allerede i full gang med jobbsøkerkurs på Blindern:

- Det er mitt siste semester, og jeg innrømmer at jeg er litt stressa. Jeg er veldig spent på hvordan potensielle arbeidsgivere tar imot bakgrunnen min, sier Faiza Moghal, som har bakgrunn i psykologi.

- Jeg har lyst å gå rett ut i jobb etter endte studier, og da er det greit å kartlegge mulighetene. Ifjor fikk jeg et internship på Rikshospitalet, og det var en veldig nyttig erf#229, sier hun til dn.no.

Vil bli satt på rett spor
Også Mads Wam Schneider trenger litt veiledning. Litt mer enn Faiza, mener han selv.

- Ja, jeg har ikke en så spesifikk utdanning som henne, så jeg vet egentlig ikke hvilke typer jobber jeg skal søke ennå. Jeg trenger en karriererådgiver til å sette meg på sporet. Da er det greit å være tidlig ute, sier studenten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.