Arbeidsmarkedet skriker etter folk, men det betyr ikke at drømmejobbene vokser på trær. Kampen er knallhard om de mest attraktive stillingene.

Bill Clintons tidligere arbeidsminister kom på NHO-konferansen med gode råd til norsk næringsliv om hvordan de skal klare å kapre de beste kandidatene.

Les mer her:- Talentkrigen vil bli enda tøffere

"Job shoppers" til besvær
DN.no har fått to karriereeksperter og Hilde Almås, som nettopp har fått jobb som konsulent i Det Norske Veritas (DNV), til å gi jobbsøkere råd om hvordan man kan få mest ut av karrieren sin i 2008. Følger du disse rådene, er det kanskje du som står igjen som siste kandidat når drømmejobben skal besettes.

Les også om trendene i arbeidslivet i 2008

Da administrerende direktør Thorleif Solstad i Solstad Gruppen var headhunter for 15 år siden, ble man sett på som ustabil hvis man skiftet jobb oftere enn hvert tiende år. Nå går grensen ved tre år.

- Ja, tidene har endret seg, sier han til DN.no.

Han er redd arbeidstakere på jobbjakt blir for påvirket av psykologi:

- Vi lar oss forføre av at alle piler har pekt opp, opp, opp i lang tid - bortsett fra de siste ukene, da - og at alle aviser skriver om at arbeidsmarkedet er så bra. Det kan føre til veldig kortsiktig tenkning. Karriere må man se i et litt lengre perspektiv. Ikke gå til sjefen og krev høyere lønn eller løp til konkurrenter for å høre om de kan betale deg mer - det er destruktivt for karrieren din. "Job shoppers" vil ingen ha, sier Thorleif Solstad.

Arbeidsmiljø og utvikling
- Høyere lønn høres deilig ut, men er veldig kortsiktig. Når du er på jakt etter ny jobb bør du heller tenke på utviklingsmuligheter. Og ikke minst spør deg selv: "Hva har jeg egentlig lyst til? Hvilken retning skal jeg gå?" Det er helt greit å bytte jobb hvert tredje år for å prøve litt forskjellige ting når man er rundt 30.



  • Ikke bytt jobb for ofte - ikke oftere enn hvert tredje år.
  • Høy lønn er ikke det viktigste. Tenk på hvilke muligheter du har for å utvikle deg i den nye jobben og om du kan trives der. Et godt arbeidsmiljø er undervurdert. Du bør like lederen din og kollegene dine, slik at du slipper å grue deg til å gå på jobb hver dag. Da er løpet allerede kjørt.
  • Tenk over hva slags arbeidsoppgaver du ønsker å jobbe med.

- Stol på deg selv
Leder Gisle Hellsten ved Karrieresenteret på Universitetet i Oslo understreker at det i dag er arbeidstakers marked, og at man bør utnytte mulighetene fullt ut.

- Søk deg til en jobb og ikke fra en jobb. Ha en klar plan, anbefaler han.

I likhet med Thorleif Solstad er han ikke særlig begeistret for "job shoppers":

- Ingen sjefer liker å bli satt opp i et hjørne. Finn ut hva din markedsverdi er, sett ut fra flere parametre. Luft disse tingene med sjefen din i en medarbeidersamtale. Å bare shoppe rundt for høyere lønn kan være en risikabel strategi, sier Gisle Hellsten.



  • Før du vurderer å skifte jobb, still deg selv de riktige spørsmålene: Hva er viktig for meg? Hvilken vei ønsker jeg å gå?
  • Ikke takk ja til en jobb bare ut fra høy lønn eller andre enkeltfaktorer. Tenk etter om du er fornøyd med helheten.
  • Stol på deg selv, ikke stol blindt på andres råd.
  • Bygg opp et stort nettverk. Det er viktig å kjenne noen - det kan gi mange gevinster på sikt.

- Gjør deg ferdig
Hilde Almås (31) fra Trondheim, nå bosatt i Oslo, gjorde seg ferdig med en doktorgrad på matvitenskap ved UMB på Ås 7. desember. For to uker siden begynte hun i ny jobb som konsulent i DNV Industry på Høvik. Den utdannede sivilingeniøren innenfor biokjemi jobbet tre år i Sintef før hun tok fatt på doktorgradsarbeidet. Dermed hadde hun svært solid kompetanse i bunn - og ikke akkurat problemer med å få seg jobb.

- Jeg søkte jobber før jeg var ferdig med doktorgraden, men var fast bestemt på å gjøre meg helt ferdig. Det kan være fristende å hoppe av noen måneder før hvis det dukker opp et godt tilbud, men mitt råd er å fullføre det man driver med - enten det er studier eller en doktorgrad, sier Hilde Almås til DN.no.

- Markedet går opp og ned, men en doktorgrad eller en annen grad kan ingen ta ifra deg. Den står på CV-en din til evig tid, legger hun til.

Valgte privat sektor
Etter å ha jobbet i Staten mens hun tok doktorgraden, gikk hun over til det private næringslivet. Ikke helt tilfeldig.

- Jeg ville ikke stå inne på en lab og forske alene, jeg ønsket å jobbe i team. Dessuten er nok lønnen høyere og utviklingsmulighetene større i det private, og jeg har flere utfordringer enn rent faglige, forklarer Almås.



  • Fullfør studiene. Ikke bli fristet av jobbtilbud som gjør at du må hoppe av tidligere.
  • Når arbeidsmarkedet er så godt, er det lett å bli revet med hvis du får et jobbtilbud. Men tenk over om det faktisk er en jobb du virkelig vil ha.
  • Et godt arbeidsmiljø teller mye. Ikke la lønn og utfordringer alene avgjøre hvor du skal jobbe.
  • Før jobbintervjuet: Gå inn på selskapets hjemmeside på nett og gjør research. Les også aviser. Det er alltid en fordel å vite noe om selskapet du søker jobb hos. For det første gjør du et godt inntrykk på intervjuet, for det andre blir du mer sikker på om det er en jobb som passer deg.
  • Å skifte jobb etter tre-fire år er nok ingen ulempe, men ikke skift for ofte. Da kan du bli sett på som ustabil.