Wal-Mart-arvingen Elizabeth Paige Laurie kjøpte en bachelorgrad for 20.000 dollar, men ble avslørt av University of Southern California som strøk navnet hennes fra vitnemålet.

Den svenske arbeidsministeren Sven Otto Littorin ble ydmyket da det ble avslørt at han hadde tatt sin MBA ved det beryktede bløffuniversitetet Fairfax University.

Falske vitnemål er blitt en industri, og kandidater som "pynter" på cv-en sin på andre kreative måter er heller ikke uvanlig. Dermed kan det lønne seg å studere vitnemål og attester nøye når du skal ansette nye medarbeidere. Mange prøver å bløffe seg til en bedre cv for å kapre drømmejobben.

Har du pyntet på cv-en? Vet du om noen som har jukset? Diskuter saken nedenfor!

 Sjekker bakgrunnen din
Meditor Search, som startet opp sin virksomhet i år, er ifølge daglig leder Robert Leite det eneste selskapet i Norge som kun driver med verifisering av cv og jobbsøkere.

- Feilansettelser koster bedriften dyrt. 70 prosent av bedriftslederne sjekker aldri jobbsøkere eller cv-en deres, ifølge NHO og Næringslivets sikkerhetsråd. Et tankekors når syv prosent innrømmer å lyve på cv-en, sier Leite til DN.no.

Les også:
Jukser med cv-en

Feilansettelser koster 2,4 milliarder

Yngre er mer skruppelløse enn eldre:

Selv om bare syv prosent av arbeidstakerne på landsbasis "pynter" på cv-en sin, innrømmer hele én av tre i aldersgruppen 18-24 år det samme. Blant eldre arbeidstakere over 60 år har ingen noen gang pyntet på cv-en, viser tall fra Proffice.



Bløff-industrien
Bare i perioden 2000 til 2004 økte antallet "bløffuniversiteter" fra 200 til cirka 800, og den amerikanske eksperten på svindel med vitnemål, John Bear, anslo for for seks år siden at "diplommølle"-industrien omsatte for to milliarder årlig.

- Nå har det vært veldig mye fokus på slike falske vitnemål de siste årene, så arbeidstakerne har nok blitt litt mer forsiktige. Vi har ikke avslørt noe slikt på de cv-ene vi har sjekket, forteller Robert Leite.

Kundene til Meditor Search er alt fra store selskaper med flere tusen ansatte til småbedrifter med en håndfull ansatte.

- Det forekommer grove feil i to-tre av hundre tilfeller, mens det er småfeil - som enten kan være slurv eller bevisst "pynting" - i ti prosent av cv-ene. Alle som får cv-ene sine kontrollert gir oss sitt skriftlige samtykke. Og det har hendt at kandidater har trukket søknaden sin etter at vi kom inn i bildet, sier Leite.

Les også:
Råere spørsmål på jobbintervjuet

Unngå tabbeansettelsene
Slik holder du på talentene

Han presiserer at de ikke er ute etter å "ta" jobbkandidater.

- Hvis noen har vært klønete eller ufullstendige i cv-en hender det vi ringer vedkommende for å be om en forkl#229. Vi vil unngå misforståelser og ha et ryddig forhold til både kandidat og arbeidsgiver, sier Robert Leite.

"Finner opp" jobberf#229
- Ser dere noen bløffer som går igjen?

- De fleste bløffene handler om å trekke ut ansettelsesperioder, men det har også vært noen som sier de har vært i stillinger de overhodet ikke har hatt. Til og med referanser blir oppgitt, kandidaten satser vel på at ingen har tid til å sjekke saken. Men når vi ringer disse referansene, får vi til svar at de aldri har hørt om vedkommende, bemerker Leite.

Meditor Search sjekker cv-en fra A til Å, og kan som en tilleggstjeneste google kandidaten og sjekke kredittopplysninger om ønskelig.

- Men vi tar selvfølgelig hensyn til personvernet og følger alle lover og regler, sier Leite.

Tar alt for god fisk
Stort press i arbeidsmarkedet fører til at HR-avdelingene i en bedrift ofte ikke tar seg tid til å sjekke cv-er og tar alt for god fisk, ifølge Leite. Men han mener det er en god investering å ta en fullsjekk for å unngå feilansettelser og eventuelt leie inn et eksternt selskap for å gjøre jobben.

Har du pyntet på cv-en? Vet du om noen som har jukset? Diskuter saken nedenfor!

Gå til DN Student!