Hvis man både er sjef og samtidig faglig nøkkelperson i en lang rekke prosjekter og oppgaver, hvordan skal man da kunne hente det mentale overskuddet som må til for å motivere egne medarbeidere?

- Det er ikke lett. Jeg tror ikke mange sjefer driver passiv ledelse bevisst, men mange gjør det ubevisst. De rekker rett og slett ikke over alt, sier Jon Morten Melhus til DN.no.

Sammen med Trond Haugen har han nå kommet med boken "Lure ledere". De to forfatterne, som begge er siviløkonomer med lang fartstid i norsk næringsliv, står også bak bøkene "Latterlig lønnsomt" og "Begeistring!".

Les også:
Slik skaper sjefen vinnere

Lær å ha flaks som sjef

- Må gi feedback
Melhus advarer mot passiv ledelse - eller ikke-ledelse, som han også kaller det.

- Manglende oppfølging av medarbeidere har absolutt ingen positive elementer. Som sjef er man nødt til å motivere og holde oversikten over det de ansatte gjør og hvordan de har det. Feedback er også helt nødvendig. En leder må ha tid til medarbeiderne sine, sier Jon Morten Melhus.

Resultater fra norsk og internasjonal forskning viser at passiv og unnlatende ledelse scorer dårlig på flere områder:

  • Medarbeiderne er mindre tilfredse med denne lederstilen enn andre lederstiler.
  • Lederstilen øker risikoen for utbrenthet blant medarbeidere.
  • Medarbeiderne blir mindre motiverte - noe som igjen fører til at de blir mindre produktive og mindre lønnsomme.

Store utfordringer
Mange moderne og fremgangsrike organisasjoner er nå så desentraliserte og har delegert så mye myndighet og ansvar at medarbeiderne knapt nok ser hverandre. Også i Norge finnes mange selskaper med over hundre avdelinger - for eksempel innen dagligvare, bank og bensinstasjoner. Det byr på enorme utfordringer.

- Toppledelsen i virksomheten har et betydelig ansvar for at det er tilstrekkelig med lederkapasitet, slik at lederne både kan være inspiratorer for gode prestasjoner, og samtidig ta hånd om negative avvik. Dette krever ikke bare tilstedeværelse, men også et ledermessig og mentalt overskudd, sier Jon Morten Melhus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.