YS-forbundet Parat merker at henvendelsene fra medlemmer er blitt flere etter at finanskrisen traff Norge. Parat organiserer bedrifter både i privat og offentlig sektor, blant annet i SAS-systemet, byggebransjen, it-bransjen og reiselivsbransjen.

- Det er stor økning i de som ber om hjelp til å vurdere permitteringer eller nedbemanninger, sier advokat Nicolay Skarning.

Hvem skal ut?
Du kan ikke lenger stole på at arbeidsgiver beholder deg som har lengst tjenestetid når det kommer oppsigelser.

Les også: Sjefen sparker hvem hun vil

Som partner i firmaet Bull & co bistår Skarning bedrifter blant annet når kostnadene skal ned. Firmaet hans merker en økning de siste 4-5 ukene i antall bedrifter som har kommet for å be om hjelp til å trimme organisasjonen.

- Temaet er ofte hvem som skal velges ut. Får de ansatte følelsen av at nedbemanningen skjer på en tilfeldig måte kan det være skadelig for bedriften. Det er derfor viktig at ledelsen fremstår som saklig og legitim, sier han.

- Drøft kriterier med de ansatte
Utvelgelse ved nedbemanning og permitteringer er ifølge Skarning av temaene bedriftsledere oppfatter som noe av det vanskeligste. Og legger sjefene mest vekt på skjønnsmessige kriterier, blir det enda vanskeligere.

- Det er å anbefale at bedriftene har nedfelt skriftlige kriterier som er drøftet med de tillitsvalgte. De tillitsvalgte har dermed innflytelse, men det er bedriftene som bestemmer til slutt, sier han.

Oppfattes som mest rettferdig
Advokat Lars Kokkvold i Haavind Vislie mener åpenhet og dialog med de ansatte kan gjøre det lettere for arbeidsgiver i etterkant av oppsigelser.

- Normalt vil det være fornuftig og drøfte med de tillitsvalgte hvilke kriterier som skal benyttes og hvilken vekt kriteriene skal ha. Enighet vil redusere risiko for konflikt, sier han.

Selv om en bedrift som regel ikke har rettslig plikt til å legge vekt på ansiennitet, er det Kokkvolds erf#229 at mange ansatte opplever at ansiennitetsprinsippet er det mest rettferdige.

- Hvis arbeidsgiver bruket ansiennitet som hovedkriterium, er det ofte mindre risiko for at de ansatte reiser sak mot bedriften. I et slik tilfelle vil det også være vanskeligere for de ansatte å nå frem med eventuelle krav om usaklig oppsigelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.