- Nyutdannede går tøffere tider i møte, men finanskrisen vil ikke stenge alle dører. Nå er det imidlertid enda viktigere enn før å gjøre en skikkelig innsats for å nå opp, sier leder Gisle Hellsten på Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO) til DN.no.

Statistisk sentralbyrå (SSB) spår en arbeidsledighet på 3,7 prosent i år og 4,6 prosent i 2010.

Les også:
Slik gjør du deg uunnværlig

Disse rammes hardest av krisen

Mens mange bedrifter innen finans, varehandel, industri, bygg og anlegg kutter i staben, spår man opptur innen offentlig administrasjon, undervisning og helse- og sosialsektoren.

- Gjør research! Finn ut hvilke bransjer hvor det vil bli mange åpne dører fremover. Etter at du har funnet ut hvilken bransje og hvilke selskaper du virkelig har lyst til å jobbe i, må du legge mye tid i å skrive en søknad og cv som er så bra som overhodet mulig, sier Hellsten.

 Bygg drømme-cv´en!
Det gjør du slik:

- Gjør det så ryddig og oversiktlig som du kan. Få frem relevant informasjon på en god og tydelig måte, og skriv om deg selv og kvalifikasjonene dine på tre nivåer:

1) Utdanningsstedet eller arbeidsplassen du har erf#229 fra.
2) Hvilke arbeidsoppgaver eller fordypning du har derfra.
3) Trekk ut noen nøkkelord om hvilke fordeler du tok med deg. Hvordan har denne erf#229en gjort deg interessant som jobbkandidat?

- Har du hatt en deltidsjobb i en restaurant, kan du for eksempel mye mer enn å servere mat. Du kan også service, takler tidspress og stress, utdyper Hellsten.

Hvordan får man drømmejobben i 2009? Diskutér saken nedenfor.

- Tenk kreativt
I tøffe tider er det gull verdt med en solid utdanning i ryggen. Dessuten bør du tenke kreativt når du søker jobb, ifølge Gisle Hellsten.

- Offentlig sektor er et trygt valg i disse dager. Er drømmejobben i et departement, bør du også ha fylker og kommuner i bakhodet som mulige arbeidsgivere. Det kan være vel så spennende. Bevar drømmen, men det kan være lurt å se karrieren som trappetrinn der drømmejobben er helt øverst, sier Hellsten.

Hellsten tror at langt flere enn bare de ”såkalt beste” vil få jobb. Han peker på hvordan arbeidsmarkedet så ut i 2001-2003.

- Selv om det var tøft i denne perioden også, fikk de aller fleste jobb etter endt utdanning, sier han.

Skader ikke å være nysgjerrig
Orkla er en av de mest populære arbeidsplassene for nyutdannede, og Kjetil Erikstad, ansvarlig for rekruttering og organisasjon i konsernet, innrømmer at de er privilegerte.

  - Vi har mange gode søkere til ledige stillinger hos oss, og ofte har vi et luksusproblem i utvelgelsen blant flere meget godt kvalifiserte kandidater.

Foruten gode karakterer er det et stort pluss å vise at man har bidratt i andre sammenhenger, for eksempel i form av et verv i studentforeningen eller lignende. Kapasitet ut over et godt resultat kan åpne døren inn til et jobbintervju hos oss, sier Erikstad til DN.no.

Har man først kommet så langt, er det personlige egenskaper som teller:

- Orkla tror på kandidater som har relativt sterke analytiske evner og som gir signaler på at de har god gjennomføringsevne. At de er gode relasjonsbyggere, er også viktig. Dessuten skader det ikke å være nysgjerrig, sier Kjetil Erikstad.

Sist, men ikke minst, er det et fortrinn å ha vært igjennom krevende problemløsninger, som for eksempel en masteroppgave.

- I Orkla satser vi mye på intern rekruttering. Vi ønsker å rekruttere dyktige nyutdannede som kan få en god og lang karriere hos oss, sier Erikstad.

- Engasjér deg
  Finn K. Harung, leder av Næringslivsutvalget ved Norges Handelshøyskole (NHH), kan ikke få understreket godt nok hvor viktig det er å ha ulike verv eller kanskje et ettertraktet internship på cv-en - selvfølgelig ved siden av gode karakterer.

- Ofte er det det lille ekstra som avgjør om man får en jobb eller ei, sier han til DN.no.

- Få frem dine fortrinn: Har du gode språkkunnskaper, et spesielt engasjement for noe? Gjør søknaden din personlig og skreddersy den til jobben du søker på, råder Harung.

Når konkurransen tilspisser seg om de beste jobbene, er forarbeidet viktigere enn noen gang, understreker han.

Blir mer ydmyke av krisen
- Gjør mest mulig research om den bedriften du søker jobb hos og be noen venner av deg om å gå gjennom søknaden og cv-en din og komme med innspill. Det er bedre å skrive ti grundige søknader til jobber du virkelig har lyst på enn å slenge av gårde 100 søknader du ikke har lagt mye arbeid i, understreker Finn K. Harung.

Han tror finanskrisen også kan ha en sunn innvirkning på dagens studenter:

- Ingenting vokser inn i himmelen. Krisen kan bidra til å gjøre studenter mer ydmyke og villige til å stå på enda hardere. De siste årene har mange studenter kunnet velge og vrake i jobber, sier han.

Hvordan får man drømmejobben i 2009? Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.