Arbeidsledigheten stiger fortsatt, og det er knallhard kamp om de mest attraktive ledige stillingene.

Nye tall fra USA viser at det nå er tre ganger så mange søkere per ledige jobb i forhold til normalen, dermed blir det enda viktigere å markere seg i jobbintervju-sammenheng.

En coach kan hjelpe deg med å forbedre intervjuteknikken, men først bør du finne ut hvilke enkle feil du kan rette opp på egenhånd.

- Konkurransen er tøff nok som den er, uten at du behøver å gi potensielle arbeidsgivere grunner til ikke å ansette deg, sier Tim Schoonover i lederutviklingsselskapet OI Partners til CNN Money.



1. Du overforklarer hvorfor du mistet din forrige jobb.
Helt greit å nevne årsaken til at du ble nedbemannet, men fokusér heller på hva du kan gjøre for den neste arbeidsgiveren.

2. Du viser bitterhet.
Det er aldri smart å oppføre seg såret, sint eller trist i jobbintervjuer. Dette er normale reaksjoner etter at du har mistet en jobb, men ikke når du søker ny jobb.

3. Du mangler humor, varme eller personlighet.
Mange nervøse jobbkandidater er "endimensjonale" i løpet av et jobbintervju. Ikke glem å vise de kvalitetene du har som kan være et stort pluss. Intervjuerne vil selvfølgelig se dine beste sider og finne ut hvordan du kan påvirke arbeidsmiljøet positivt.

4. Du viser ikke nok interesse eller entusiasme.
Har du virkelig lyst på jobben? Vis det!

5. Du har ikke gjort nok research.
Finn ut mest mulig om din potensielle nye arbeidsgiver på forhånd ved å google selskapet og hent info på nettsiden deres. Vær forberedt og still spørsmål om produkter, tjenester eller deres fremtidige planer. Bryr du deg ikke, vil det fort avsløres.

6. Du konsentrerer deg for mye om hva du vil ha.
Lytt til intervjueren fremfor å snakke mye selv.

7. Du prøver å være alt for alle.
Ikke strekk kvalifikasjonene dine for langt, fokuserer i stedet på hva du kan best. Tommelfingerregel: Ikke søk på en jobb hvis du ikke har minst 75 prosent av de kvalifikasjonene som etterlyses.

8. Du har ikke "øvd".
Vær forberedt på at det kan dukke opp vanskelige spørsmål og øv på det på forhånd.

9. Du skiller deg ikke ut.
Du må vise at du har det lille ekstra som gjør at selskapet vil ansette nettopp deg. Fortell hva du kan, hva du gjorde i din forrige jobb og hvilke mål du kan nå de neste tre til seks månedene.

Og den aller største feilen:

10. Du spør ikke om jobben.
Du har en langt større sjanse for å få jobben hvis du på slutten av intervjuet først summerer opp hva du har å tilføre jobben, og så spør hvor stor muligheten er for at du kan levere de resultatene.

Les også:
Jobbintervjuets farligste spørsmål


10 måter å bli populær på (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.