Eldrebølgen er på vei med stormskritt. Nå må arbeidsgivere få et mer bevisst forhold til seniorpolitikk, ellers vil utfordringene bli enorme i tiden fremover, advarer konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower.

Bemanningsselskapet forstår i hvilken retning utviklingen går og satser nå bevisst på å foredle og formidle det "grå gullet" - seniorkompetansen.

- For å lykkes må arbeidsgiverne se på kandidatenes kompetanse når de vurderer hvem som skal kalles inn til intervju, alder bør ikke spille noen rolle. Det handler mye om å endre myter og holdninger, sier Manpower-toppen til DN.no.

Les også:
- Eldre skvises ut av jobb

Flere vil jobbe lenger
Manpower ser en økende andel eldre som ønsker å jobbe gjennom dem.

- Mange eldre har lyst til å jobbe og bidra, men myndighetene må legge til rette for at det lønner seg å stå lenger i arbeid. Seniorer er en viktig arbeidsressurs som sitter på mye kompetanse, men for å utnytte seniorkompetansen best mulig bør arbeidsgiverne åpne opp for større fleksibilitet. Vi ser nemlig at mange har lyst til å jobbe deltid de siste årene både før og etter de går av med pensjon. Dessuten må de gis nok faglig påfyll, sier Maalfrid Brath.

 

- Aldri for gammel til å lære
- Bruk eldre arbeidstakere til det de er sterke på - og tving dem til å holde seg faglig oppdatert, sier Åsmund Lunde, leder i Senter for seniorpolitikk (SSP), til DN.no.

- Enhver ansatt må holde seg oppdatert for å henge med i utviklingen, men når man har fylt 60 år kan det være fristende å ta noen snarveier. Det er lett å tenke: "Jeg har da bare noen år igjen til jeg blir pensjonist, skal jeg virkelig slite med det der...". Ja, det skal du! Noen trenger et spark bak for å skjønne det, men man er aldri for gammel til å lære noe nytt, slår Lunde fast.

Jo flere ting du behersker på jobben, desto morsommere blir det å gå på jobb hver dag, bemerker han.

- Har roen
- Du løper kanskje ikke like fort som før, du løfter ikke like tungt og tar ikke ny teknologi like kjapt som en 20-åring, men ledere må bli flinkere til å utnytte seniorenes sterke sider. Mange av dem sitter på en enorm sosial kompetanse: De har roen, er stabile, har ofte solid samarbeidskompetanse og lang erf#229, siden de både har opplevd oppgangs- og nedgangstider. Flere seniorer bør brukes som mentorer og som coacher på arbeidsplassen sin, mener SSP-lederen.

Slik kan seniorkompetansen utnyttes bedre og gjøre eldre til viktige brikker i arbeidsmiljøet. Dette er spesielt viktig nå i årene fremover når eldrebølgen skyller over Norge og tvinger flere til å stå lenger i jobb, påpeker han.

Les også:
- Eldre øker kvaliteten i bedriften

- Jeg tror eldre arbeidstakere faktisk kan være flinkere enn andre til å takle kriser og dempe konflikter, siden de har opparbeidet seg en stor kunnskap om mennesker gjennom et langt arbeidsliv. Dette må ledere merke seg, oppfordrer Åsmund Lunde.

 

Må tas på alvor
Han har inntrykk av at tidene er i ferd med å endre seg, og at stadig flere bedrifter tar seniorpolitikk på alvor.

- Og det er helt nødvendig. Fortsatt sitter mange igjen med et bilde av 60-åringer som "ferdige", og da kan det lett bli en selvoppfyllende profeti. Eldre må bli sett og verdsatt av lederne sine - ellers kan de fort føle seg "ferdige". Grensene må flyttes, det går ikke an å føre samme personalpolitikk overfor seniorer som man gjorde for to generasjoner siden, sier Lunde.

For å få eldre til å jobbe lenger, må de bli sett av sine nærmeste sjefer. Høyere lønn er ikke så dumt, det heller, viste funn fra Norsk seniorpolitisk barometer 2009:
<b>Gull verdt - eller null verdt? </b>

Les også om "eldreøkonomi":
Jobb fem minutter - tjen 300.000 kroner
Slik blir du rik pensjonist (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.