Skal du søke høyere utdanning, er 15. april den ordinære søknadsfristen i Samordna opptak. Men selv om datoen rykker stadig nærmere, har du god tid.

- Senk skuldrene. Har du ikke klart å bestemme deg til den 15., kan du omprioritere valgene dine innen 1. juli. Og i praksis har de fleste studiesteder ledige plasser helt frem til studiestart, sier Knut Solberg.

Han er gründer bak forlaget Kaleidoskopet, som gir ut magasiner, bøker og informasjonsbrosjyrer om valg av utdanning og yrke.

Usikker på hvilket yrke du passer i? Her er 500 yrker fra A til Å (ekstern lenke)

For å velge riktig, er det flere ting du bør ha i bakhodet, minner han på:

- Jeg synes det er forferdelig at norske utdanningssteder ikke må dokumentere hvor studentene deres blir av. Hvordan skal man ellers vurdere om et sted er godt eller ikke? Dette bør du derfor finne ut på forhånd. Har du lyst til å utdanne deg ved en bestemt linje ved en bestemt høyskole - sjekk hvor du faktisk kan få jobb etterpå. Det er punkt én, sier Knut Solberg.

Punkt to: Hvor dyktige er de som underviser ved utdanningsstedet?

- Det er vanskelig å vurdere forelesernes akademiske kvaliteter, men å kartlegge hvor synlige de er - for eksempel i mediesammenheng - kan gi en pekepinn. Hvis en forsker stadig blir intervjuet om et tema, er vedkommende sannsynligvis dyktig på sitt fagfelt, sier Solberg.

Punkt tre: Sjekk inntakskravene.

- Finn en skole som passer ditt ambisjonsnivå. Du er interessert i å ha dyktige mennesker rundt deg som du kan lære mer av. Å være i et godt fagmiljø er viktig, uten at det nødvendigvis handler om å måtte gå på skolen med de tøffeste opptakskravene. Hvilke ambisjoner har du, hva skal du bruke utdanningen til? Er du flink nok til å gjøre det middels på NHH, er det godt håp om å få en bra karriere. NHH og NTNU er svært attraktive læresteder, men så kan det selvfølgelig diskuteres om det er bedre å gjøre det dårlig her enn å få gode karakterer ved en mindre kjent høyskole.

- Ja, hva er best?

- Et vanskelig spørsmål som ikke er lett å svare på! Men det er ingen tvil om at studenter fra NHH og NTNU i utgangspunktet får pluss i boken hos potensielle arbeidsgivere. Dette er prestisjeskolene i Norge, slik er det bare, sier Solberg.

Les også:
Kvinnene klatrer mest
Dette må du ha for å nå til topps

 

Lønn viktig, men...
- Hvor viktig er lønn når unge velger utdanningsvei? Og hvor viktig bør det være?

- Jeg tror lønn er veldig viktig for mange - viktigere enn mange vil innrømme. Man kan snakke varmt om interessante arbeidsoppgaver, work/life-balance, utviklingsmuligheter og andre trendy ting, men til syvende og sist er nok lønnen faktisk avgjørende for mange unge når de velger yrke, tror Knut Solberg.

Likevel mener han andre ting bør gå foran lønn i et så viktig valg.

- Du kan gå mange veier, selv om du velger én spesiell utdanningsretning. I dag finnes det så mange muligheter, og jeg har inntrykk av at flinke folk får det til og tjener godt uansett, sier Solberg.

Løpet er aldri kjørt
Skulle du likevel velge feil og angre på valget i etterkant, er ikke "løpet kjørt", slår han fast.

- Selv om du er 19 år og føler deg moden nå, skal du vite at 1 av 3 norske studenter er over 30 år. Og over 50.000 studenter har fylt 35, så det er aldri for sent å ombestemme seg og begynne på noe annet. Bruk gjerne et år eller to på å prøve deg frem - ikke vær redd for å velge feil. Det valget du tar nå behøver ikke å avgjøre din fremtidige karriere, sier Knut Solberg.

Les også:

<b>Bli lønnsvinner i kriseåret</b>

<b>Sikrer drømmejobb i krisetider</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.