Å gå tilbake til en tidligere arbeidsgiver ser ut til å være en fremtidstrend, skriver Financial Times.

Abid Ali Teepo (38) begynte som it-konsulent i Kantega i 2003, men i 2008 byttet han jobb og startet hos Roxar Software Solution. Etter 18 måneder var han tilbake hos sin gamle arbeidsgiver.

- Jeg trivdes veldig godt hos Kantega, men var på jakt etter nye utfordringer og ville prøve meg i en lederrolle. Roxar Software Solution ga meg den lederutfordringen jeg trengte, og det var fint å komme seg ut litt, få nye impulser og se hvordan andre selskaper i samme bransje opererte. Men da jeg fikk muligheten til å bli avdelingsleder i Kantega, var jeg ikke i tvil. Jeg takket ja til jobben - og det har jeg ikke angret på, forteller Abid Ali Teepo.

Kantega er et ansatteid selskap, med jevn fordeling av aksjene blant alle ansatte.

- Det var også en klar motivasjonsfaktor å komme tilbake og få eie sin egen arbeidsplass, bemerker Teepo.

Les også: 5 skritt til drømmejobben

Ser ting med nye øyne
Men å gå tilbake til det "gamle, kjente og trygge" er ikke nødvendigvis vellykket, advarer Paul Moxnes, professor i organisasjonspsykologi ved Handelshøyskolen BI.

Mennesker er drepere av nye tanker og nye ideer
Paul Moxnes

- For å si det sånn: Hvis du har vært borte et år og alt føles som før når du kommer tilbake - da har du brukt det året dårlig! Hele poenget med å prøve noe nytt må jo være å få ny lærdom, tenke nye tanker og se ting med nye øyne. Men nye tanker inn i en godt innarbeidet kultur... Der må må regne med motstand. Mennesker er drepere av nye tanker og nye ideer, sier han.

Også organisasjonspsykolog Robert Myatt bemerker at man bør være forberedt på å møte kritikk.

- Du kan bli nødt til å gjenoppbygge noen broer. Folk har en tendens til å være ganske kritiske til kolleger som har sluttet. Med andre ord må du forberede deg på å bygge opp igjen tilliten og følelsen av at du er "en av oss", sier Myatt til Financial Times.

Jobb for å bli en del av fremtiden, så ender du ikke opp som en skygge fra fortiden, råder psykologen.

Les også: Matcher du og jobben?

 

Offer for "kvistemaskinen"
Men akkurat dét er lettere sagt enn gjort, ifølge Paul Moxnes.

- Det er lett å bli offer for "kvistemaskinen": Du kommer tilbake på din nye arbeidsplass med mange nye tanker og ideer som du vil ha omgjort til praksis. Men kulturen på en arbeidsplass er ofte så standhaftig at den nesten er umulig å endre, hvis ikke menneskene i organisasjonen skiftes ut. Hver gang det vokser opp en ny tanke, en ny idé eller et nytt skudd, vil "kvistemaskinen" sette i gang og kviste det av. Til slutt ender du opp slik du var forrige gang du jobbet der - dessverre, sier Moxnes.

Erf#229er viser at det går an å skape endringer, men at disse endringene kjapt forsvinner hvis personen bak ideene slutter, forklarer han.

Endres over tid
- Men kulturer endrer seg over tid?

- Ja, de gjør det. Når menneskene skiftes ut, kan kulturen gradvis forandre seg. Kulturendringer skjer, bare langsomt, sier Paul Moxnes. Derfor oppfordrer han alle til å holde fast i de nye impulsene og ideene de har fått ved å være ute en periode, enten hos en annen arbeidsgiver eller ute på reise.

Abid Ali Teepo opplevde derimot en smertefri overgang til sin eks-arbeidsgiver:

- Jeg har tatt med meg mye verdifull erf#229 fra Roxar Software Solution, jeg lærte mye om ledelse der og fikk se ting i et nytt perspektiv. Når man jobber ett sted for lenge, kan man bli litt "satt". Jeg fikk et energikick av å komme et nytt sted, og da jeg kom tilbake til Kantega, fikk jeg et nytt energikick. Nye utfordringer inspirerer til å gi litt ekstra, sier Abid Ali Teepo.

Les også: Jobber ekstra - lever fett

<b>Slik beholder du de beste</b>

<b>Unges råd til fremtidens sjefer</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.