Hard jobbing.

Det er svaret på hvordan man opparbeider seg et godt nettverk og de rette kontaktene når man skal bygge en karriere, ifølge Lars Esholdt.

I dag svarte han på DN.no-lesernes spørsmål om karriere i et nettmøte. Les alle svarene nederst i saken

- Nettverksskapning er hardt arbeid, og mange av de kvinner som brøt igjennom "glasstaket" har mye erf#229 om dette og mye lærdom å gi, svarte Esholdt på studenten Camillas spørsmål om hvordan man opparbeider seg et nettverk og kontakter.

Sosiale medier er absolutt et virkemiddel, føyer han til. Og:

- Min anbefaling ville være at du identifiserer to-tre kvinner som har lyktes med dette (å bryte gjennom "glasstaket", red.anm.). Du får ikke flere baller i spill enn du selv spiller. Det er en nærmest perfekt korrelasjon mellom aksjon og reaksjon - så svaret er egentlig hard jobbing, utdyper han.

Klatre gjerne sidelengs
Å bygge en karriere handler ikke nødvendigvis om å klatre oppover. Det går fint an å klatre sidelengs for å få en bredere plattform å stå på, mener hodejegeren.

- Å oppbygge alternative karriereveier ved å få erf#229 på tvers og til siden er fornuftig. Da sikres mangfoldet i kompetanse og risikoen spres, forklarer Lars Esholdt.

Mange som har endimensjonale karrierer får problemer på et tidspunkt i arbeidslivet, understreker han.

- De som sprer seg på bransjer, faser og funksjonsområder investerer i et større nettverk og flere muligheter, og all erf#229 tilsier at disse får et mindre problemfylt karriereforløp. Selv om det ikke nødvendigvis lønner seg økonomisk å ta et steg til siden, så kan det absolutt langsiktig og investeringsmessig være et klokt trekk, skriver Esholdt i et svar til en leser.

Komet eller fallende stein?
- For mange forfølger den oppadstigende karriere (kalt kometen), mens mønsteret som vi kan kalle sneglehuset ofte er mer givende. Motsatsen til kometen kalles ofte "fallende stein", fordi hvis du er på kometens bane har du få sikringer hvis du faller. Med en bredere tilnærming har du flere sikringspunkter, utdyper han.

Hodejegeren slår fast at begrepet "karriere" rommer mye - og ikke nødvendigvis en loddrett pil som kun peker rett oppover:

- En del snakker om karriere på en patetisk måte. For meg er karriere læring og et steg til siden, et steg ned og et steg ut potensielt like meningsfylt og byggende som den oppadstigende karrierelinjen. En kokk på et kjøkken har en lidenskap for den maten han lager og de smakene som frembringes, uten nødvendigvis å tenke lønn og utmerkelser. Lidenskapen kan så føre til en karriere i tradisjonell forstand, men alt starter med en lidenskap, skriver Lars Esholdt.

Les også: Dette får deg opp og frem

Her er de heteste jobbtrendene

- Må stå på litt ekstra

Offentlig karriere frister lite (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.