Fargerike cupcakes, vin i høye glass, tapas, søte sjokoladebiter, knallrosa program, goodiebags og kjekke menn som "veggpryd".

140 studenter og 60 kvinnelige gründere, næringslivstopper og kvinner fra akademia troppet opp i finkjolen og stiletthælene - klare for en real jentefest med seriøs undertone på Clarion Hotel Royal Christiania tirsdag kveld.

- Å være gründer er å jobbe i motbakke, manøvrere mellom alle skjær i sjøen og svømme med de store haiene. Men motbakke kan fort bli snudd til opptur, sier Rina Sunder, som klarte å få Dalai Lama til Norge for noen år siden.

I dag er hun brobygger og gründeren bak selskapet BrandMatters, som spesialiserer seg på å assistere norske bedrifter som vil inn i, eller allerede er til stede i India. Sammen med flere andre kvinnelige gründere og toppsjefer deltok Sunder på Oslos første "kvinnemiddag" i regi av non-profit-studentorganisasjonen Start.

Ane Brenna
Ane Brenna (Foto: Kristine Nyborg)

- Må kaste oss ut i det
- Kvinnemiddagen har vært en kjempesuksess i andre norske byer, så nå var det Oslos tur. Jeg tror det er viktig at kvinner møtes og gir hverandre inspirasjon til å tørre å satse. Menn bare går på uten å la seg stoppe, mens vi kvinner først tør å trå til hvis vi er 110 prosent sikre. Det resulterer i at vi ikke er like flinke til å gründe som menn. Men det er ingen grunn til at vi ikke kan bli like gode, vi må bare kaste oss ut i det. Innovasjon og gründervirksomhet er tross alt morgendagens yrke, sier Ane Brenna (24), student og leder av Start UiO.

Alle jenter går "snill pike"-skolen, og det er det som ødelegger for oss, ifølge Rina Sunder.

Du vil garantert møte på mange drittsekker på din vei oppover
Rina Sunder

- Jenter kan slite litt med at de vil bli likt, men du må ha "guts" og være tøff nok til å heve deg over alle disse små menneskene som for enhver pris vil motarbeide deg. For du vil garantert møte på mange drittsekker på din vei oppover, og da må du være tøff selv - uten å være drittsekk tilbake. Og ikke minst ha tålmodighet. For ting tar tid, det må du forberede deg på, sier Sunder.

- Vår egen verste fiende
Jusstudent Therese Robertsen (25) synes kvinnemiddager er ekstremt viktig, og hun er glad for at Rina Sunder og andre gründerkvinner kom for å "peppe" dem opp:

- I dag er andelen kvinnelige entreprenører for lav, men det er vår egen skyld. Vi er for flinke til å se våre egne begrensninger og blir dermed vår egen verste fiende. Slik skal det jo ikke være. Når jeg hører at Rina har kommet så langt og også er alenemor til tre barn, blir jeg ekstra tent. For dét viser jo at du ikke må ofre familie og barn for å satse på karrieren, sier 25-åringen.

Kvinner utgjør rundt en tredjedel av etablererne av personlig eide foretak, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Selv planlegger Robertsen å ta Gründerskolen etter endte jusstudier - et ikke helt A4-valg.

- Nei, det er nok ikke den mest åpenbare kombinasjonen, men målet mitt er å hjelpe andre oppstartede bedrifter eller starte egen bedrift selv på sikt. Og da er det viktig å kjenne systemet, sier Therese Robertsen.

Rina Sunder og Kristin Skogen Lund på Kvinnemiddagen.
Rina Sunder og Kristin Skogen Lund på Kvinnemiddagen. (Foto: Kristine Nyborg)

Festkveld
Kvinnemiddagen skal inspirere og vise vei, men også være en jentefest hvor man kan mingle, bygge opp nettverket sitt og kose seg med god mat. - Selvfølgelig er det også en anledning for å pynte seg i finkjole og høye hæler. Det hører jo med når så mange jenter samles, smiler Ane Brenna, som er overveldet over den store interessen for arrangementet.

- Her er studenter som er interessert i entreprenørskap, gründere som allerede har sin egen bedrift og er på full fart ut i næringslivet, politikere og næringslivstopper. Dette er engasjerte kvinner som vil noe, men av og til trenger man litt oppbakking fra andre kvinner som har fått det til, sier Brenna.

Egentlig burde ikke slike "kvinnemiddager" være nødvendig, mener Kristin Skogen Lund, som er president i NHO og konserndirektør i Telenor Nordic. Hun liker ikke generaliseringer og å sette folk i bås. Samtidig synes hun det var naturlig å takke ja til å delta på middagen.

Jenter er litt risikoaverse
Kristin Skogen Lund

- Hvis jeg kan bidra til å motivere noen og gjøre terskelen lavere og lysten større til å tørre å satse, da er det verdt det. Jenter er litt risikoaverse, redde for å gjøre feil og veldig perfeksjonistiske. I dag står kvinner for en altfor liten del av nyskapingen, og Norge har ikke råd til det, sier Skogen Lund.

5-15-80
- Kanskje noen vil se på meg som en "halvgammal karriererøy", men jeg har erf#229 med å gå inn i ukjente rom og ta sjanser med en viss fallhøyde. Derfor kan jeg helt sikkert gi noe gode råd. Det som kjennetegner de som får det til kan oppsummeres i tallkombinasjonen 5-15-80, sier hun og forklarer:

* 5 prosent: Så mye betyr det at du har en god plan/strategi.

* 15 prosent: Så mye betyr posisjonen din, at du er på rett sted til rett tid. Posisjoner er viktige, men kan lett gå tapt.

* 80 prosent: Skal du oppnå suksess, betyr gjennomføringsevnen din aller mest. Det er det unike, noe som ingen kan ta fra deg.

- Mitt råd er derfor: Ikke tro at hvis du har en god plan, så er du i mål. Det skal mer til. Du må også gjennomføre planen din, konkluderer Kristin Skogen Lund.

- Tør å gjøre feil!
Jenter må dessuten tørre å gjøre feil, understreker hun.

Det er litt "jentete" å være så perfekte hele tiden
Kristin Skogen Lund

- Det er litt "jentete" å være så perfekte hele tiden. Vi vil være feilfrie, men det er mye viktigere å tørre og "gutse" og ha en "drive" for noe. Alle detaljer kan ikke være 100 prosent, man må sprenge seg ut av den kontrollsonen. Det er utrolig hva man får til hvis man tør, og det går jo ikke så himla gæærnt for de fleste. Du kan trygt ta den langt, langt ut uten å være i nærheten av å være uansvarlig. Kjør på, men gjør det på din måte! råder Kristin Skogen Lund.

Les også: Sikre deg drømmejobben!

<b>- Også de sterke trenger hjelp</b>

<b>Søkerboom på høyere utdanning</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.