Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Mikaela Berg
Mikaela Berg les mer

Mister karrieremuligheter

fordi de er nettverkssinker

Menn klenger på viktige beslutningstakere for å gjøre karriere. Kvinner vektlegger mer formelt samvær. - Dermed mister de jobbmuligheter, viser ny undersøkelse.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mange kvinner går glipp av jobber fordi de ikke er gode nok til å skaffe seg et nettverk, viser en studie fra North Carolina State University.

 

Årsaken er enkel mener professor Morten Huse ved Handelshøyskolen BI.

- I internasjonale miljøer har det vært vanlig å kommentere at menn løper etter personer for å skaffe seg kontakter. De drar på pub og fotballkamper og sitter på fanget til viktige beslutningstakere. Denne omtalen har ikke vært knyttet til kvinner, sier han til DN.no.

Avslappet forhold til nettverk
Menn blir ofte rekruttert til nye jobber gjennom det sosiale nettverket uten å måtte se etter ny jobb, viser den amerikanske undersøkelsen. De har 12 prosent større sannsynlighet for å finne en jobb gjennom uformelle kanaler enn gjennom formell arbeidssøking.

Hva med de som fremstår som tilbake- stående når man skal spise kanapeer og drikke champagne? Lars Esholdt, hodejeger

Blant kvinner derimot, ser man ikke denne fordelen. Det er ikke større sannsynlighet for at de finner en jobb gjennom sitt sosiale nettverk.

Huse peker på at både kvinner og menn deltar i ulike nettverk, men kvinnenettverkene har tradisjonelt vært av en annen karakter enn mennenes.

- Det finnes både kvinner og menn som bruker nettverkene for å komme i posisjon for karrierejobber. En forskjell er imidlertid at menns nettverk tradisjonelt har vært en kombinasjon av sosiale og profesjonelle nettverk, mens kvinners nettverk først og fremst har vært sosiale, sier han.

Hodejeger og skribent Lars Esholdt mener det er menns uformelle tone som er årsaken til at de trekker det lengste strået i denne sammenhengen.

- Menns møtepunkt er mer uformelt, mens kvinners møteplass er mer formell. Dette påvirker nettverksbyggingen, sier han.

 

Kan bli tapere
De som forstår hvordan nettverket fungerer vil ikke ha problemer med å skaffe seg jobb, ifølge Esholdt. Derimot mener han det er en utfordring for dem som ikke knekker nettverkskoden.

- Hva skjer med de som har litt annerledes personlighet, de som har kompetanse som er nyttig, men som fremstår som tilbakestående når man skal spise kanapeer og drikke champagne.

Disse menneskene kan bli de nye taperne på arbeidsmarkedet, mener hodejegeren.

- Om det skjer er vi på gal vei. Det er mange som absolutt kan være en nyttig ressurs selv om de ikke er del av et stort nettverk, sier han.

Også Huse er kritisk til at instrumentell bruk av nettverk for å fremme karriere.

- Det er viktig å få inn de beste personene, og ikke bare de som selger seg best. Jeg skulle derfor ønske man klarte å komme forbi denne nettverksbyggingen og spyttslikkingen, sier professoren.

Om trenden fortsetter mener Esholdt det er fare for at vi ender opp med et samfunn hvor stillinger kun blir besatt av mennesker som er flinke til å snakke for seg.

- Denne mentaliteten er svært tydelig i USA, og det er ikke sikkert vi nyter best av det. Ikke at man kan trekke direkte sammenheng men hvordan det står til i økonomien der, men det er et interessant aspekt, sier Esholdt.

 Les også:
Lettere å få lukrative jobb-goder
Uvanene som ødelegger karrieren
- Jeg ville velge noe som gir meg jobb
1 av 2 vil bytte jobb

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Anbefalte videoer