Tidligere daglig leder ved Hurdalsjøen hotell, Tore Steen, har i alle år hatt et bevisst forhold til alkohol i jobbsammenheng. Han mener det er viktig å være klar over rollen man har som sjef.

- Jeg har lagt vekt på å holde meg edru, og blir ikke full blant ansatte. Som daglig leder er det viktig. Kollegaer respekterer sjefen mer om han eller hun holder seg edru, sier Tore.

Sammen med kona Edel Steen har han i flere år drevet kurs- og konferansehotellet, men nå er han pensjonert.

- Det er derfor jeg sitter her og drikker. Nå kan jeg, sier han og ler.

 

Rollemodeller
- Ledere er rollemodeller for sine ansatte, og må ta på alvor den rollen de spiller i sammenhenger hvor det drikkes alkohol, sier forsker og klinisk psykologspesialist Cecilie Schou Andreassen ved Korus Bergen, Stiftelsen Bergensklinikkene.

Mer enn en av tre yrkesaktive drikker alkohol én til to ganger i uka, og toppledere drikker oftest. 44 prosent av sjefene drikker alkohol én til to ganger i uken og én av fem toppledere drikker alkohol tre til fem ganger i uken. Det viser en undersøkelse om drikkemønsteret i norsk arbeidsliv gjennomført i regi av Helsedirektoratet tidligere i år.

Hvordan er det med dine alkohol- og rusvaner? Test deg selv her.

- Undersøkelsen avdekker en trend som vi må ta på alvor. Den viser at det er behov for å reflektere rundt dagens alkoholkultur og hvilke konsekvenser denne har både for arbeidslivet og for hver enkelt av oss, sa avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet da.

Nordmenns alkoholforbruk koster norsk arbeidsliv 11,5 milliarder kroner årlig, viser tall fra Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (Akan). De baserer summen på en rapport Rokkansenteret kom med i 2004.

- Dette er forholdsvis gamle tall. I tillegg finnes det store mørketall. Jeg tror tallet er betydelig større, sier Schou Andreassen.

Mer makt = mer alkohol
- Jobbrelatert drikking øker proporsjonalt med lederansvar. Dette henger trolig sammen med mer midler, mer representasjon og reiser, sier Schou Andreassen.

Derfor mener hun lederne bør være ekstra bevisste.

- Sjefen kan skape en fyllekultur dersom de ikke tar ansvar, sier forskeren.

Schou Andreassen har nylig gjennomført en kartleggingsundersøkelse om alkoholkultur på arbeidsplassen blant om lag 10.000 ansatte på tvers av 25 bransjer. Der kommer det frem at menn rapporterer om betydelig mer liberal alkoholkultur på sin arbeidsplass enn kvinner. Det er også en mer liberal alkoholkultur i privat sektor og blant selvstendig næringsdrivene, enn i offentlig sektor.

Bransjene med mest liberal alkoholkultur er media/informasjon/PR, bank/finans/forsikring, salg/markedsføring, IT/telekommunikasjon/internett, hotell/restaurant/storhusholdning, konsulenter/frie yrker og kunst og kultur. De med mest konservativ alkoholkultur er bransjene renhold/renovasjon, helse/sosial og utdanning/undervisning/forskning.

Mange har sett sjefen full
Det ligger alltid gode hensikter bak arbeidsplassens ønske om å arrangere den hyggelige sommerfesten, månedens lønningspils eller en avdelingsmiddag med gode kollegaer.

Likevel mener én av fire ansatte at det drikkes for mye i jobbsammenheng, og én av åtte har vært utsatt for drikkepress i slike sammenhenger. Det kommer frem i rapporten ”Ett glass vin etter jobben” gjennomført av Stiftelsen Bergensklinikkene og Akan Kompetansesenter i 2009.

Seniorrådgiver Jarle Wangen i Akan mener at arbeidsplassens ønske om å skape en god kollegial setting ofte kan danne et gruppepress fordi mange er redd for å falle utenfor. Slik kan en dårlig alkoholkultur etableres.

- Det er ingen som bestemmer seg for at vi skal ha en fyllekultur i vår bedrift. Men dette er noe som oppstår ofte fordi det er noen som har definisjonsmakt. Det kan være både lederen eller en ansatt, sier Wangen.

Seniorrådgiveren mener mange ledere har forstått sin plass som rollemodell, og at de derfor ofte trekker seg unna utpå kvelden. Likevel er han overrasket over funn i undersøkelsen.

- 30-40 prosent har sett lederen sin ganske full. Det viser jo at det fortsatt er et stykke igjen å gå, sier han.

- Må knekke tabuer
Wangen mener arbeidsplassen må stille seg noen spørsmål; Hvordan ønsker vi å ha det her? Hvor går grensen? Hvordan har vi det egentlig – på jobb, på seminar, på kick-off? Blir det grupperinger, noen innenfor og noen utenfor? Hva snakker folk om – skjer det uthenging eller uetisk oppførsel?

- Dette er med på å få til gode samtaler. Noe som er nødvendig. Lederne må ta tak. De må være våkne for signaler, og klare for å knekke tabuer, sier han.

Les mer:
Sliter med bakfyll på jobb

Drikker mye - trener mest
- Sjefen kan skape kultur for arbeidsnarkomani (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.