I gårsdagens DN tok professor Kristian Gundersen et oppgjør med ansettelsesprosessene innen akademia.

UiO-professoren tror at de siste nobelprisvinnerne ikke hadde fått ansettelse basert på personlig egnethet.

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Janne Haaland Matlary, avviser derimot at trynefaktor og sosiale egenskaper er blitt mer vektlagt i ansettelserat og at det er blitt mindre rom for faglige enere i akademia.

Hun støtter nye ansettelseskrav og mener at selv ikke genier kan tillate seg å være dårlige til å undervise.

– Tidligere ansatte man i blinde og traff ikke kandidaten. Dette var en risikosport og ikke profesjonelt. For 30 år siden var det nok mer kameraderi og mindre stringente prosesser, uten at jeg kan belegge dette, sier Matlary til Dagens Næringsliv.

Tier og er engstelige
Hun mener man i prosessene nå ser man etter den beste søkeren akademisk sett, og at dette er hovedsaken.

– Det er ikke mulig å oppfylle bare halvparten av jobben. Om en er aldri så mye nerd eller geni, så kan man ikke være dårlig på å undervise.

Professor Johan F. Storm ved det medisinske fakultet støtter imidlertid sin kollega Kristian Gundersen.

– Vi har dessverre ikke den åpenheten i akademia som behøves for god styring. Mange våger ikke å være frittalende, men tier ofte om problemer fordi de er engstelige for å komme på kant med dem som har makt og innflytelse. Dermed går organisasjonen glipp av viktige korrigerende signaler, og skjevheter og partiskhet kan utvikle seg og fortsette nokså uhindret, sier hjerneforskeren på Universitetet i Oslo til Dagens Næringsliv.

Storm mener akademia har noen særtrekk som gjør miljøene særlig sårbare og vanskelig å sammenligne direkte med andre miljøer.

- En ting som er forskjellig fra andre organisasjoner er at våre ledere ofte er i direkte konkurranse med dem de leder, særlig om forskningsressurser.

Les hele saken i Dagens Næringsliv tirsdag, og kommentarer fra studenttillitsvalgt Torkil Vederhus.

Les også: Mener nerdene og geniene taper kampen om universitetsjobbene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.