I år er det ti år siden det ble lovpålagt å ha minst 40 prosent av begge kjønn i styrene i de såkalte allmennaksjeselskapene (ASA).

Det kan mange investorer trolig også prise seg lykkelig over.

Bedre avkastning
Avkastningen til børsnoterte selskaper øker nemlig i takt med antall kvinner i styret. Samtidig reduseres også aksjerisikoen.

Det fremgår av en undersøkelse investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management har gjort blant mer enn 1600 internasjonale selskaper, som alle inngår i Morgan Stanleys verdensindeks (MSCI).

- Tallmaterialet indikerer at man får litt bedre avkastning om man har mer kvinner i styret, sier han til DN.no.

Perioden går tilbake til 2005. Det var i praksis ingen selskaper med over halvparten kvinner, så oppdelingen er gjort opptil og over 30 prosent, ifølge Næss.
Perioden går tilbake til 2005. Det var i praksis ingen selskaper med over halvparten kvinner, så oppdelingen er gjort opptil og over 30 prosent, ifølge Næss.


Investeringsdirektøren understreker at selv om ikke resultatene er solide nok til å være bevis, viser de at det i hvert fall ikke går motsatt vei.

Ingenting å frykte
Likefullt har vi i Norge måtte ty til kvotering for å få opp kvinneantallet i selskapene styrer.

- Ut i fra resultatene er det vanskelig å se at det skulle være noe negativt for selskapene, sier Næss.

Funnene viser også at selskaper som har valgt kun å ha menn i styret har en "vesentlig" mer risikabel aksjekurs, ifølge investeringsdirektøren;

- Litt for smarte
Det finner Næss spesielt interessant. Han mener det kan tyde på at selskapene er litt mer "macho".

- De skal være litt for smarte og er ikke så opptatt av de normene man har i samfunnet. Det gjør de på dette området, og så gjør de egentlig sånn på de andre områdene også, sier investeringsdirektøren.

Han tror også hensynet til normene spiller inn i avkastningen.

- Det jeg tror mest på er at grunnen til den gode avkastningen er at de gode selskapene tar hensyn til normene, og at det er forventet at man har kvinner i styret, og derfor gjør de det, sier Næss.

Effekt på ledelsen
Han påpeker at er vanskeligere å gjøre en tilsvarende analyse for kun Norge, der kvinneandelen i styrene er minimum 40 prosent.

Men, avkastningen til børsnoterte norske selskaper tyder på at det er en klar effekt der selskapene har kvinner i toppledelsen (se grafikk).

Resultatene ligner på undersøkelsen av styresammensetningen, ettersom styret har en mer aktiv rolle i USA , påpeker Næss.

- Det viser samme tendens, og igjen tror jeg det er litt av det samme der de store kvalitetsselskapene har en del kvinner i toppledelsen, sier han.




Les også:
- Fremtidens toppledere bør ha utenlandserf#229

NHH-professor: - De er jo helt bortreist

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.