- Jeg anbefaler alle unge ledere å gå for et utenlandsopphold. Det er positivt både for cv-en din og på det personlige plan, sier Ellen Vrålstad (39), som i dag jobber i Microsoft.

61 prosent av kvinnene og 77 prosent av de spurte mennene sier at de kan tenke seg å jobbe en periode i utlandet i løpet av karrieren sin.

Det kommer frem i en undersøkelse Assessit har gjort blant Årets Unge Ledere.

- I mange år har vi hørt at unge norske ledere ikke er så ivrige etter å reise ut for å gjøre karriere. Våre funn tilbakeviser dette, sier prosjektleder Anne Mørup-Andersen i Assessit, som står bak kåringen Årets Unge Ledere.

Hun er enig med Vrålstad i at et utenlandsopphold både gjør seg godt på cv-en og endrer tankesettet på en positiv måte.

- I det hele tatt gir det jo opplevelser både personlig og som familie å reise utenlands. Familie er nettopp det som holder lederne tilbake, særlig kvinnene. Og det er jo litt synd, sier Mørup-Andersen.

Anne Mørup-Andersen, Assessit.
Anne Mørup-Andersen, Assessit. (Foto: Robert S. Eik)
 

Allerede i studietiden fikk Ellen Vrålstad, en liten smak på jobblivet i utlandet.

- Jeg fikk sommerjobb tre måneder i HP i California mellom det tredje og fjerde studieåret mitt, og da jeg kom tilbake til Norge holdt jeg kontakten med HP sisteåret på BI. Etter endte studier ble jeg ansatt som Business Analyst i selskapet her hjemme og var i stillingen i et par-tre år, forteller hun.

Vrålstad er tidligere kandidat i  Årets Unge Ledere.

Ønsket nye utfordringer

Flere år med tall-jobbing fikk henne imidlertid til å ønske seg videre. Hun var på jakt etter nye utfordringer. Sjefen hennes hadde kommet hjem fra et utenlandsopphold fullt av positive erfaringer og begynte å pushe på Ellen for å få henne til å reise ut. Da bestemte hun seg:

- Jeg trengte et element av spenning. Løsningen ble 1,5 år i Grenoble i Frankrike for HP, på et stort kontor med 3000 ansatte og et veldig internasjonalt miljø med engelsk som arbeidsspråk. Stillingen jeg fikk var omtrent den samme jeg hadde hatt hjemme, forteller Ellen Vrålstad.

Her kan du leser flere saker fra DN Talent om jobb og karriere

Hun var 26 år da hun reiste ut og havnet i et stort expat-miljø. De fleste var en del eldre enn henne og hadde tatt med seg familien utenlands. Men skepsisen var ubegrunnet.

- Det er én ting å reise utenlands i studietiden. Da får du automatisk et nettverk av likesinnede. Når du reiser ut alene må du skaffe deg nettverket selv, men jeg lærte utrolig mye - både om HP sentralt og ikke minst om meg selv. Mitt råd til andre unge som vil reise ut er å skaffe deg et nettverk også utenfor jobbmiljøet. Selv hadde jeg spilt basket hjemme og fortsatte med det i Frankrike. Det ga meg mange gode venner, sier Vrålstad.

Dette er årsakene til at man er skeptisk til å reise ut for å jobbe, ifølge undersøkelsen:

  • Familiesituasjonen tillater ikke dette.
  • Foretrekker Norge.
  • Ingen preferanser for å søke ut av et spennende jobbmarked i Norge.
  • Andre, ofte vanskelige arbeidsforhold. Flere krav til arbeidstaker.

- Joda, arbeidsdagene var nok litt lengre i Frankrike enn her hjemme og den franske arbeidskulturen er også litt annerledes - blant annet går man ikke hjem før sjefen. Men overgangen er ikke så vanskelig, heller ikke når du flytter hjem igjen. Jeg begynte innen salg i HP da jeg kom hjem og føler at utenlandsoppholdet har gitt karrieren min et løft. Et opphold utenlands er noe jeg absolutt vil anbefale, sier hun.

Fremtidens ledere bør ha utenlandserfaring, har BI-rektor Tom Colbjørnsen tidligere sagt til DN.

- Men det er viktig å ikke miste kontakten med Norge. Du må også ha kunnskap om norsk business og økonomi. På den måten kan du lykkes både hjemme og ute, sa han: - Fremtidens toppledere bør ha utenlandserfaring

 

Les også:
Dro til Norge og oljemessen med enveisbillett
Laget app – uten fars hjelp
Borte best  
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.