Ni av ti siviløkonomer som gikk ut fra BI ifjor, fikk jobb innen et halvt år, viser Handelshøyskolen BIs nye arbeidsmarkedsundersøkelse blant 1200 avgangsstudenter. De ferske siviløkonomene oppgir å ha en gjennomsnittlig startlønn på 478.000 kroner inkludert bonus.

Les også: Siviløkonomene tar igjen sivilingeniørene etter tre år i jobb

Lønningene og lønnsutviklingen er klart bedre for masterkandidatene enn på bachelornivå, viser BIs undersøkelse. Siviløkonomene får også raskere jobb, og en høyere andel opplever denne som relevant.

BI-rektor Inge Jan Henjesand peker på at hele 90 prosent av masterstudentene sier de startet jobbsøkingen før de var ferdige på BI. Bare 60 prosent av bachelorstudentene gjorde det samme.

– Bachelorstudentene kan med fordel bli flinkere til å tenke karriere tidligere – tenke på hvilke jobber de vil ha og hvordan de kan bruke ferdighetene sine. På flere av bachelorstudiene våre kan det være like relevant å gå ut i arbeidslivet etter tre år som å ta en mastergrad, sier han.

 

BI-student Øyvind Sønsteby Moe (26) testet ut livet som arbeidstager etter bachelorgraden, men var aldri i tvil om at han skulle tilbake og bygge på med to år til.

Øyvind Sønsteby Moe (t.v.) og Christian Eggum Petersen tok et år fri fra studiene for å jobbe etter bachelorgraden, men var aldri i tvil om at de skulle bygge på med to år til.
Øyvind Sønsteby Moe (t.v.) og Christian Eggum Petersen tok et år fri fra studiene for å jobbe etter bachelorgraden, men var aldri i tvil om at de skulle bygge på med to år til. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
– Jeg tenkte det var lurt å ta en master. Du skiller deg litt mer ut. Selv om det finnes mange siviløkonomer også, blir man mer spesialisert og konkurrerer ikke med alle om de samme jobbene. Men det blir nok ikke doktorgrad. Det holder nå, ler han.

Han skriver for tiden masteroppgave i logistikk for Aker Solutions, sammen med Christian Eggum Petersen (26).

– Vi sitter for det meste på skolen, men drar hit til Fornebu for å få en «reality check», sier Petersen.

Han sikret seg sin første jobb i høst, i konsulentselskapet EY, nesten et år før han er ferdig utdannet siviløkonom.

– Jeg ville ha en jobb der jeg får brynet meg. Jeg kunne ikke tenkt meg en jobb der jeg lærte noe raskt, og ble sittende igjen og gjøre bare det, sier han.

Slik gikk det med BI-studentene

Tall fra avgangskullet våren 2014.

 

Les flere saker fra DN Talent og følg oss på Facebook:

 

De norske gründerne fant skistjernenes sponsor-smutthull

 

Tjener 150.000 mer etter tre år

 

Så mye tid bruker de på studier i uken

 

Se hvilke økonomistudenter som er landets mest og minst fornøyde  

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.